NA PLAVJAH BODO LAHKO KONČNO V MIRU SPALI: 2TDK ukinja nočna miniranja; kaj pa na ostalih gradbiščih?

Koper

Poročali smo že o nočnem kopanju tunelov na trasi drugega tira, ki vznemirja prebivalce naselij ob Črnem Kalu. Družba 2TDK je naposled odločila, da bodo z nočnim miniranjem in z delom z udarnim kladivom na območju Plavij prenehali.

Kot so nam pojasnili, so preučili možnost in naredili analizo zaustavitve nočnih del v predoru T8 Divača. "Odločili smo se, da bomo prisluhnili krajanom in Mestni občini Koper, ki jih moti hrup pri izkopu predorskih cevi. Med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj dela na omenjenem odseku ne bodo potekala. Približno teden dni pa bo še trajalo, da izvajalec premakne stroje in ekipe na drugo gradbišče," so navedli.

Spomnimo, o motečem nočnem delu so se na nas obrnili nekateri prebivalci Gabrovice in Katinare. Miniranje je namreč kalilo njihov nočni počitek, zaradi del so se zbujali. Obrnili so se tudi na koprsko občino.

V 2TDK so po sestanku s krajani sklenili, da bodo zagotovili dodatne merilne naprave. Po meritvah, ki jih je izvedel izvajalec del pa naj ne bi prihajalo do čezmernih obremenitev okolja s hrupom. Pojasnili so tudi, da zakonodaja posebej ne navaja določb o urah, ki so predvidene za dela, kot je miniranje.

Kljub vsemu so preko dialoga s krajani Plavij in Mestno občino Koper našli rešitev za omilitev situacije. Danes bo potekal sestanek družbe s krajani Plavij in Škofij, na katerem jim bodo predstavili predlog o prenehanju nočnega dela na tem odseku. V družbi pričakujejo, da bodo krajani z rešitvijo zadovoljni.

Nočno miniranje pod vasjo Plavje se ne bo izvajalo tri mesece.

Ta odločitev bo gradnjo po prvih ocenah zamaknila za dva meseca, pojasnili pa so nam še, da bo izvajalec namesto tega pospešil delo z druge smeri predorske cevi. "Zamik pa ne bo vplival na izvedbo projekta v zastavljenem roku in ne na črpanje nepovratnih evropskih sredstev," so še dodali.

V tem času se bodo dela premestila na drugo lokacijo. Kot so nam pojasnili v družbi 2TDK, bodo delavci, ki so izvajali nočna dela na T8 Divača, prerazporejeni na drugo delovišče. "Ker je gradnja drugega tira trenutno največje gradbišče v državi, je mogoče tudi prerazporejanje delavcev po deloviščih. Gre za stvar izvajalčeve organizacije, trenutno pa imamo odprtih 9 vpadnih mest pri gradnji vseh predorov na trasi drugega tira," navajajo.

BONUS VIDEO: Obrtniki obupani zaradi vrtoglavih cen elektrike; bodo prisiljeni v dvig cen?

Dela na T8 Divača bodo še vedno potekala podnevi.

Na ostalih območjih bodo z nočnimi deli nadaljevali. Na območju Plavij so se za ta ukrep odločili, "ker so gradbena dela potekala le nekaj deset metrov pod hišami, ostala gradbišča pa so od najbližjih hiš oddaljena dlje".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  08 .09. 2022 ob  14: 41
-3
Zunaj se bliska in grmi, kam naj se pritožim? Jih bodo tudi vlaki v tunelu motili?