NA OPČINAH SE ZAČENJAJO 58. ŠTUDIJSKI DNEVI DRAGA: Peterlinovo nagrado bodo podelili v nedeljo

Trst

Na Opčinah pri Trstu se danes začenjajo 58. študijski dnevi Draga, v središču katerih so tokrat tehnološke in druge inovacije, etično-politični odzivi na hitro spreminjajoče se življenjske razmere in bratstvo kot temeljna vrednota.

Dnevi, ki bodo potekali v parku Finžgarjevega doma, se bodo danes popoldne začeli s pogovorom z novim tržaškim škofom Enricom Trevisijem o tem, kako lahko kristjani odgovarjajo na izzive in protislovja, pred katerimi stoji človeštvo, od globalizacije in problematike migracij preko ponovnega vzpona nacionalizmov do pandemij, podnebne krize in vojnih žarišč, napovedujejo na spletni strani Slovenske prosvete.

V soboto bo najprej na sporedu okrogla miza o umetni inteligenci, tako njeni vlogi v šolstvu kot etičnem vidiku, na kateri bodo nastopili Daniel Doz, Andrej Flogie, Jonas Miklavčič in Borut Svara. Popoldne bo sledil pogovor na temo inovacij in trajnostnega razvoj z Edijem Krausom, Markom Pleškom in Alešem Štrancarjem.

Nedelja se bo začela z mašo, pri kateri bo maševal pater Edvard Kovač. Sledila bo razprava z Ivom Jevnikarjem in Karlom Hrenom o Slovencih v Italiji in Avstriji, ki jim kljub več pomembnim volilnim uspehom v zadnjem času volilna zakonodaja obeh držav ne nudi zajamčenega zastopstva. Popoldne se bo z Igorjem Lukšičem in Žigo Turkom odvil še pogovor o kriterijih za razlikovanje med politično desnico in levico.

????Vračajo se študijski dnevi Draga Pri Slovenski prosveti in Društvu slovenskih izobražencev ter vseh sodelujočih ustanovah že štejemo dneve do ponovnega srečanja. Draga je za nas pomemben mejnik v letu, začetek novega delovnega leta, ki se na študijskih dnevih začenja z novimi spodbudami, idejami in projekti.

Posted by Slovenska prosveta on Utorak, 18. juli 2023.

Prav tako v nedeljo bodo v okviru študijskih dni podelili Peterlinovo nagrado, namenjeno osebnostim oziroma organizacijam, ki delujejo v skladu z načeli slovenstva, demokracije in krščanstva. Tokrat gre v roke dolgoletnemu "motorju" in duši študijskih dni Draga Sergiju Pahorju, ki je spomladi po 47 letih zapustil krmilo Društva slovenskih izobražencev, je poročal Primorski dnevnik.

Predavanja in razprave pod velikim šotorom bosta v večernih urah popestrila dva glasbena dogodka - danes koncert vokalne skupine Glasbene matice Vikra, v nedeljo pa koncert rokenrol skupine Jet Black Diamonds.

Študijski dnevi Draga na Tržaškem tradicionalno potekajo že od leta 1966. Povezujejo Slovence iz matične domovine ter Italije, avstrijske Koroške in zdomstva. Razprave bo tokrat možno spremljati tudi na daljavo preko prenosa v živo na spletni strani Slovenske prosvete.

Temeljna izhodišča srečanj Draga so slovenstvo, krščanstvo, demokracija in strpni dialog, razpravljavci pa naslavljajo manjšinske, vseslovenske, občečloveške in duhovne družbene izzive.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija