NA OBMOČJU KOPRA NA DELU SERIJSKI VLOMILCI: Trije so domačini, policija išče še dva tujca (VIDEO)

Kronika

Na območju PU Koper so letos obravnavali že 1480 kaznivih dejanj, od tega jih je 1100 povezanih  s premoženjem. Največ je bilo tatvin v trgovinah in priložnostnih tatvin (600), 164 je bilo velikih tatvin in 210 poškodovanj tujih stvari. Policistom je uspelo preiskati skoraj polovico vseh kaznivih dejanj (39 odstotkov), preiskanost premoženjske kriminalitete pa je nekoliko slabša (28 odstotkov). V občini Koper se tretjina kaznivih dejanj zgodi v središču mesta, kjer policisti beležijo predvsem tatvine v trgovinah. Na območju Ankarana so letos obravnavali 70 kaznivih dejanj, tudi tukaj največ premoženjskih.

Tiskovna konferenca PU Koper, na kateri so predstavili preiskavo vlomov.

V zadnjih treh mesecih se je število tatvin in vlomov na območju Kopra nekoliko povečalo. Izkazalo se je, da je na delu pet serijskih storilcev, ki so zakrivili 30 kaznivih dejanj. Trije so doma z območja Kopra, dva sta tujca, ki pa ju policija še ni izsledila.

Povečalo se je število vlomov v poslovne objekte, predvsem v pisarne različnih podjetij, pa tudi v šole in vrtce. Storilci so uporabljali primerno orodje, s katerim so vstopili skozi vhodna vrata, pregledali prostore in ukradli prenosne računalnike, telefone, denar in bančne kartice. Škoda, ki so jo utrpeli oškodovanci, je znašala od 500 do 1.500 evrov. Izkazalo se je, da je bil na delu samo en vlomilec.

V zadnjih dneh septembra so prijeli 32-letnika doma z območja Kopra. Pri njem so opravili hišno preiskavo in zasegli več ukradenih predmetov. Kazensko so ga ovadili za enajst velikih tatvin, preiskovalni sodnik je po zaslišanju zanj odredil pripor. Po podatkih policistov naj bi zakrivil še najmanj deset tatvin. Trenutno poteka zbiranje dokazov.

Gre za starega znanca policistov, ki je bil zaradi istovrstnih kaznivih dejanj v preteklosti že obsojen, tako v Sloveniji kot v tujini, in je tudi odslužil zaporno kazen.

Od leta 2017 se na območju PU Koper vsako leto zgodi okoli 3600 vlomov, tatvin in poškodovanj tujih stvari. Leta 2020 in 2021 je bilo teh kaznivih dejanj občutno manj, kar policisti pripisujejo epidemiološkim ukrepom. Letos je število spet nekoliko poraslo.

Največ vlomov v poslovne prostore se zgodi na območju Kopra, Pirana, Izole, Sežane in Postojne, drugod pa je več vlomov v hiše in avtomobile. V hiše in stanovanja najpogosteje vlamljajo dopoldne ali zvečer, v poslovne prostore pa ponoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija