NA OBALI ŠTIRJE PRIMERI OKUŽB: V Sloveniji pozitivni tudi otroci, stari manj kot 15 let

Slovenija

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Nina Pirnat je na tiskovni konferenci danes ob 18. uri predstavila nove številke okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Na Obali se je ta številka povišala na štiri.

Medtem v Ljubljani beležijo 48 primerov okužb s koronavirusom, na Dolenjskem 25, na Štajerskem 7, prav toliko v Celju, v Pomurju tri, po en primer pa na Goriškem in Gorenjskem.

Štiri primeri okužb so v starostni skupini med nič in 15 let. 23 okuženih je starih med 16 in 29, 26 med 30 in 49 let, 22 med 50 in 59, 21 okuženih pa je starih nad 60 let.

Infektolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, svetuje čim manj druženja. Po njegovih besedah je virus verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo, so tudi primeri, ko se prenese z oseb z minimalnimi težavami in niti ni nujno, da veliko kašljajo. Infektologi so tako predlagali, da se javno življenje ustavi za 14 dni.

Na vprašanje, ali je kdo v Sloveniji že ozdravel, pa je Tomažič dejal, da težko reče, kdo je ozdravljen. Ocenjujejo pa, da od začetka bolezni do trenutka, ko znaki izzvenijo ob upoštevanju varnostnega obdobja, traja tri tedne.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  13 .03. 2020 ob  10: 38
Na Goriškem je potrjen še en nov primer.
aaaa |  13 .03. 2020 ob  09: 16
Kopru, Izola ali Piranu *
aaaa |  13 .03. 2020 ob  09: 14
10
Obala za moje pojme se konča na črnem kalu. V medijih ni bilo slišati, da bi bil primer v Kopru ali Izoli, le dekle v Luciji. Je pa bilo slišati, da so oboleli v Postojni in Pivki. Ali so torej novi oboleli tudi dejansko v obalnih mestih ali so vsi 4 oboleli le del neke statisticne regije, ki sega skoraj do lj (stran nijz) ? To bi prebivalci morali vedeti, koliko bolnih je v njihovem kraju. Meni ne bodo povedali, morda pa vam novinarjem bodo in boste potem točno razkrili.