NA OBALI SPET RAZRAŠČANJE ŠČURKOV: Kaj storiti, če jih najdete?

Koper

Kot že vrsto let se na Obali ponovno opaža povečana prisotnost ščurkov. V koprski in ankaranski občini se zaradi tega v petek pripravlja dezinsekcija kanalizacije. Ščurki pa niso samo neprijetna nadloga, ampak tudi prenašalci bolezni, zato velja ob njihovi prisotnosti v stanovanjskih objektih posebna previdnost.

V Mestni občini Koper (MOK) in občini Ankaran se bo začela dezinsekcija kanalizacije. Kot so sporočili iz Marjetice Koper, bodo v petek, 19. aprila, pričeli z izvedbo "prvega kroga dezinsekcije javnega kanalizacijskega omrežja na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran v tem letu. Dezinsekcija bo opravljena na celotnem omrežju, na podlagi prijav občank in občanov v minulem letu ter potreb, ki so se izkazale ob rednem izvajanju gospodarske javne službe". Kot navajajo, se z izvajanjem dezinsekcije zatira oziroma zmanjšuje število škodljivih insektov, kot so ščurki.

Da bi bilo zatiranje učinkovito, pozivajo krajane, da izvedejo dezinsekcijo tudi v stanovanjskih blokih in hišah. "Na podlagi lanskoletnih izkušenj občanke in občane pozivamo, da se pridružijo akciji in dezinsekcijo na lastne stroške izvedejo tudi v stanovanjskih blokih in zasebnih objektih, saj bo uspešna le, če bo sočasno opravljena na celotnem območju," so zapisali.

Tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je potrdil povečano prisotnost ščurkov v obalnih krajih. Glede grožnje, ki jo lahko predstavljajo za javno zdravje, pojasnjujejo: "Ščurki lahko predstavljajo grožnjo javnemu zdravju v primerih, če ti pridejo v stik s patogenimi mikroorganizmi in jih nato kot vektorji prenesejo na hrano ali predmete, ki pridejo nato v stik z ljudmi."

Prebivalcem, ki v svojih stanovanjskih objektih najdejo ščurke, priporočajo, naj poskrbijo za dezinfekcijo s profesionalnimi izvajalci dezinsekcije. Kot so zapisali, "če ljudje najdejo v svojih stanovanjskih objektih ščurke, naj pokličejo profesionalne izvajalce dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije". 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija