NA OBALI ŠE BOLJ STROGE OMEJITVE UPORABE VODE: To so ukrepi, ki naj bi stopili v veljavo

Koper

Zaradi upada izdatnosti virov pitne vode po večmesečni suši se je danes v Kopru sestala koordinacija županov Slovenske Istre. Podrobnosti sklepov še niso uskladili oziroma uradno objavili. Po informacijah STA bodo uporabo vode najprej močno omejila komunalna podjetja, zatem bodo k skrajno varčnemu ravnanju pozvali občane.

Ob slovenski obali bodo v prihodnjih dneh po pričakovanjih prenehali zalivati zelenice, zaprli bodo fontane in prhe na kopališčih, je STA neuradno izvedela po sestanku županov Kopra, Izole, Pirana in Ankarana, predstavnikov komunalnih podjetij, Rižanskega vodovoda in civilne zaščite. To so ukrepi, ki jih lahko izpeljejo občinske oblasti.

Da vode ne bi zmanjkalo, pa bodo morali varčevati tudi občani in turisti, poudarjajo. Tako bo najmanj do naslednjega obilnejšega deževja predvidoma prepovedano pranje avtomobilov (izjema so avtopralnice, ki uporabljajo reciklirano vodo), polnjenje bazenov, izpiranje dvorišč z vodo in podobne dejavnosti.

Nekateri udeleženci sestanka ocenjujejo, da so ukrepi zelo blagi glede na razmere. Zato bodo pozvali vse prebivalce in kmete, da ravnajo skrajno varčno tudi v primerih, ko ni izrecnih prepovedi.

Že v ponedeljek so uvedbo izrednih razmer in ustreznih ukrepov podprli na sestanku vodstva Rižanskega vodovoda in odgovornih za civilno zaščito v istrskih občinah. Do konca suše se bodo sestajali tedensko. Od Agencije za okolje pričakujejo, da jim bo dvakrat na teden posredovala napoved padavin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  06 .07. 2022 ob  23: 08
Se pomnete kako je pamet oval direktor Rizanskega vodovoda.
In nula. Samo obljube že 50 let.
Vsi izven pameti
Istriano |  06 .07. 2022 ob  06: 33
Ena od prvih javnih zavez in izjav štirih balnih istrskih županov pred štirimi leti je bila, da bodo uredili oskrbo z vodo. Naredili niso nič..., kar se vidi zdaj, ko je suša. IN TAKO JIH MORAMO TUDI NAGRADITI NA VOLITVAH! Nič glasov za nič dela!
Martin Kacur |  05 .07. 2022 ob  21: 44
Nehajte zdat stanovanja in hiše za zabarje, NUSZ za prazna stanovanja in vikende povecajte na 10.000 letno.
Naslednji župan bo tisti ki bo imel program "vrnimo Koper Koprčanom".
Ne rabimo nobene rasti, ne gospodarske ne kake druge. Razen uljk, pomodorov, koperja ...
Ištrijan |  05 .07. 2022 ob  16: 48
24
NA OBALI ŠE BOLJ STROGE OMEJITVE UPORABE VODE

Kaj pa omejitve množične gradnje novih stanovanjskih objektov in posledično povečanje naselitve (populacije) ob hkratnemu vse večjemu (zlasti v bodeče) pomanjkanju vode?!? To pa ne? Ne dovolijo profiterski gradbinci v spregi z občinarji......
Pjero Panin |  05 .07. 2022 ob  16: 27
Nekaj se oblaci...
vseved |  05 .07. 2022 ob  16: 11
19
Kaj ste čakali do sedaj? Zalivanje, pranje lic, tuši na plažah,..?