NA OBALI RAZBILI ČRNI TRG: Kradli avtomobile, njihove dele prodajali naprej (FOTO)

Obala

Koprski kriminalisti so v zadnjih mesecih prišli na sled dvema skupinama oseb, ki so jih sumili tatvin in razpečevanja avtomobilskih delov. Skupno so v preiskavah zasegli okoli 600 avtomobilskih delov iz 52 različnih ukradenih motornih vozil. Tako se potrjuje sum o razširjenosti črnega trga rabljenih avtomobilskih delov.

Koprski kriminalisti so lani pri svojem delu ugotovil, da obstaja sum, da se na več lokacijah na območju slovenske obale z okolico izvršujejo kazniva dejanja s področja avtomobilske kriminalitete. Šlo je za popravila poškodovanih in pokvarjenih osebnih avtomobilov z deli podobnih ukradenih osebnih avtomobilov.

Teh dejanj so kriminalisti osumili 30-letnika in 52-letnika iz okolice Kopra, ki se ukvarjata avtokleparstvom in avtoličarstvom, ter 32-letnika in 62-letnika, prav tako iz okolice Kopra, ki se ukvarjata z avtomehaniko.

Osumljeni so, da so si v daljšem časovnem obdobju pridobili večje število različnih delov ukradenih osebnih avtomobilov, z namenom nadaljnjega razpečevanja oz. uporabe le-teh pri popravilih podobnih pokvarjenih in poškodovanih vozil, s čimer se sicer legalno ukvarjajo. Sumi se, da so takšne dele ukradenih osebnih avtomobilov pridobili na različne načine na t. i. črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da obstaja sum, da se je več oseb (59-letnik z območja Ljubljane ter 26-letnik in 42-letnik z območja Kopra) združilo tako zaradi tatvin osebnih avtomobilov in razstavljanja le-teh kot tudi zaradi nadaljnjega razpečevanja delov, ki so jih skladiščili na domačih naslovih in v večjem najetem prostoru na območju Izole.

Kriminalisti in policisti so lani med julijem in novembrom opravili več zahtevnejših preiskav različnih prostorov in vozil osumljencev ter tri od njih tudi pridržali.

Skupaj so zasegli okoli 600 različnih avtomobilskih delov

Na območju Policijske uprave v Kopru je v zadnjih letih povprečno letno ukradenih okoli 30 osebnih avtomobilov, pri čemer prevladujejo vozila različnih nemških znamk, tudi znamke BMW, ki so že nekaj časa na območju Slovenije med pogostejšimi tarčami.

Do sedaj je bilo ugotovljeno, da zaseženi deli predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. V večini gre za dele osebnih avtomobilov znamke BMW, manj pa za vozila znamke Volkswagen, Mercedes, Audi in Citroen. Vozila so bila v večini ukradena v zadnjih nekaj letih tako v Sloveniji, tudi na območju slovenske obale, kot tudi v tujini, zlasti v Italiji, Švici in Avstriji. Pri preiskavah je bil zasežen tudi kmetijski traktor, ukraden v letu 2016 na območju PU Koper. Postopki identifikacije vseh zaseženih avtodelov še potekajo.

Zoper osumljene bodo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podane kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj velike tatvine in prikrivanja. Zagrožena kazen za kaznivo dejanje prikrivanja je do pet let zapora, za kaznivo dejanje velike tatvine po do osem let.

Deli novico:

bmw |  31 .01. 2017 ob  08: 53
Upam, da ni na mojem BMW-ju montiran kakšen traktorski kos.
lopar |  30 .01. 2017 ob  14: 25
Vsi vi vidite najslabše ma ne vidite ljudi ki delajoi mn garajo tudi med weekendii za vas so vsi lopovi . Sram vas bodi G OLAZEN.vas bodi prek leta golazen na kavču .ki zna samo s prstom kazati
xxl |  30 .01. 2017 ob  12: 33
-1
itak vsi so vedli (s policijo vred) kaj se dogaja...sej to ni od včeraj.... se vprašaš, zakaj pride to zdaj ven? Mogoče, ker je mednarodna zadeva in ni odvisno samo od lokalnih "preiskav"...
bigboss |  28 .01. 2017 ob  20: 40
-1
Itak da ne poznam.. jaz pisem samo teoreticno..
@bigboss |  28 .01. 2017 ob  18: 42
očitno ne pozanaš akterjev in ozadja, če bi to poznal bi drugače razmišljal,
@bigboss |  28 .01. 2017 ob  18: 06
Res je, ampak samo, ko niso tvoji nasprotniki na vrsti to trdiš!
bigboss |  28 .01. 2017 ob  12: 50
-2
Navaden bebec je tisti, ki misli, da lahko s takimi argumenti nekoga obsodis.. to so bolj zaostali argumenit zaziganja carovnic v srednjem veku.. ni cudno, da ste razocarani nad sodstvom, ce vase dokazovanje ne seze dlje od navadnih malomescanskih spekulacij.. po vasi logiki bi moral vsak mehanik, ki ima bmwja in ima hiso z bazenom v zapor.. tudi ce je denar, ne vem, podedoval al zadel na lotriji.. v zapor in caw, nima veze..
@Pravica |  28 .01. 2017 ob  12: 42
tako je , Pravica te popolnoma podpiram, avto menjavajo na pol leta ampak samo Bmv in takega ranga, vila za turiste , dva bazena itd , ma ni mi reč , da se to da zaslužit s poštenim delom ravnanja pločevine itd. Kdor v komentarjih to zagovarja , je navaden bebec.
bigboss |  28 .01. 2017 ob  12: 34
-2
Cudno je, toda to je dalec od tega, da je dokazano tat.. lahko je ogromno razlogov zakaj ima dober avto in vilo z bazenom...
bigboss |  28 .01. 2017 ob  12: 19
Tocno tako javno snemanje na sojenju je se hujse.. tam je ime priimek, obraz.. in na koncu ga oprostijo in kdo mu bo povrnil skodo? Rekli mu bodo samo, jah dokazi, da ti je bila sotrjena skoda. A pol mesta bo govorilo za tvojim hrbtom, glej ta je uni kriminalec, ki je kupil dobrega odvetnika al neki... dokazi ti to
Kristjan s |  28 .01. 2017 ob  12: 19
-3
Resnica. Ti si pa pravi vodja... samo je skoda to da za dobro jutro lazes .
mislim da si mores dat roko z janso in ostalimi ti si pravi da obvescas in obsojas mogu bi it za sodnika.
Pravica |  28 .01. 2017 ob  12: 19
Kaj ni cudno,da en klepar vozi tako luksuzne avte ,bazen ..vila
Prav nenavadno v Loparju.
1