NA OBALI PRIČAKUJEJO USPEŠNO GLAVNO SEZONO: Vračajo se tudi tradicionalni gostje iz Avstrije, Nemčije in Italije

Piran

Turistični delavci v Slovenski Istri si obetajo uspešno glavno turistično sezono. Čeprav je o številkah težko govoriti, je dosedanji obisk zelo obetaven, vračajo se tudi tradicionalni tuji gostje iz Avstrije, Nemčije in Italije. Nenazadnje bo k normalizaciji razmer prispevala vrnitev številnih tradicionalnih prireditev.

V najbolj turistični slovenski občini, Občini Piran, pričakujejo dobro poletno sezono, so ocenili v Turističnem združenju Portorož. O številkah je, kot so dodali, težko govoriti, ker se vse rezervacije dogajajo v zadnjem trenutku. Zato pa spet opažajo več tujih gostov, med njimi predvsem Avstrijce, Nemce in Italijane.

Maja so sicer v hotelih v piranski občini zabeležili 99.200 nočitev, kar je samo štiri odstotke manj kot v zadnjem predkoronskem letu 2019. K večjemu obisku Portoroža bo v juniju bržkone prispevalo tudi vseevropsko srečanje lastnikov motociklov znamke Harley Davidson.

V Izoli je bil v prvih štirih mesecih letošnjega leta turistični obisk celo boljši kot leta 2019, zato bo sezona izredno obetavna, so zapisali v tamkajšnjem turističnem združenju. Od januarja do aprila so tako zabeležili 26.999 prihodov turistov, ki so ustvarili 81.218 nočitev. Gre za 24-odstotno rast prihodov in 19-odstotno rast nočitev glede na leto 2019.

Za razliko od Portoroža, kjer prednjačijo tujci, v Izoli še vedno prednjačijo domači gosti, ki so do aprila ustvarili 74 odstotkov vseh nočitev. So pa maja opazili vračanje tujih gostov, predvsem iz Avstrije in Nemčije. Tudi na splošno so bili v prvih štirih mesecih med tujimi obiskovalci na prvem mestu avstrijski gosti, ki so ustvarili 22 odstotkov več nočitev kot leta 2019, sledijo Nemci, Italijani in Madžari.

Izola je sicer v samem vrhu destinacij po koriščenju turističnih bonov, čeprav po navedbah turističnega združenja trend plačevanja z boni izrazito upada. Do 12. maja letos so v Izoli sicer koristili 87.234 bonov v skupnem znesku 13,2 milijona evrov.

Izolske nastanitvene kapacitete so bile v času velikonočnih in prvomajskih praznikov skoraj polno zasedene, dobra zasedenost pa se nadaljuje tudi v juniju. Kot so spomnili, se v Izolo letos vračajo številne tradicionalne prireditve, kot sta praznik oljk, vina in rib ter ribiški praznik.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Tudi v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper si obetajo zelo uspešno turistično sezono. Kot so navedli, so že podatki za obdobje januar-april zelo spodbudni, saj so presegli število nočitev iz istega obdobja v letu 2019. Tako so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili skoraj 48.000 nočitev oz. za petino več kot leta 2019.

V hotelskih nastanitvah so z napovedmi zelo zadovoljni, nekateri pričakujejo celo boljši obisk od lanskega. Podobno je tudi v manjših zasebnih obratih.

V juniju v Kopru pričakujejo največ domačih gostov, za julij in avgust pa imajo nastanitveni obrati veliko rezervacij iz tujine. Med temi prevladujejo gosti iz Italije, Nemčije in Avstrije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  06 .06. 2022 ob  11: 56
Ja zelo uspešna....še posebej za lifeclass kjer jim je odšlo 40 delavcev.......zdaj za HOG pa ponujajo enormne cifre honorarcem za 4 dni. Razumi če moreš...