NA OBALI BO V ČASU POČITNIC ŽIVAHNO: Hoteli tudi z 80-odstotno zasedenostjo, med gosti predvsem družine

Piran

Obmorski kraji za mnoge niso prva izbira za preživljanje zimskih šolskih počitnic, ne glede na to pa bodo tisti obalni hoteli, ki so ta čas odprti, prihodnja dva tedna razmeroma dobro zasedeni, nekateri do okoli 80-odstotno. Med gosti prevladujejo družine. Te lahko koristijo hotelsko ponudbo, sicer pa so v ospredju aktivnosti na prostem.

V Turističnem združenju Portorož pričakujejo, da bodo v času zimskih počitnic med turisti na Obali prevladovali domači gosti. V letih 2019 in 2020 je bilo sicer domačih gostov v času zimskih počitnic približno polovica, letos pa jih pričakujejo več, so navedli v združenju.

V času zimskih počitnic so pri gostih v ospredju aktivnosti na svežem morskem zraku, zelo priljubljene so piranske krožne pešpoti, sicer pa so obiskovalcem in domačinom na voljo številne kolesarske poti, ki segajo tudi v istrsko podeželje. Veliko je tudi povpraševanja po centrih dobrega počutja. Destinacija ima bogato ponudbo pokritih bazenov, savn in različnih storitev za dobro počutje, tudi za otroke, so izpostavili v združenju.

Obalni hoteli pod okriljem družbe Sava Turizem bodo v času zimskih počitnic, ki za približno polovico šolarjev in dijakov potekajo od 21. do 27. februarja, za preostale pa od 28. februarja do 6. marca, po zdajšnjih podatkih do 80-odstotno zasedeni. A glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem času pričakujejo še nadaljnjo rast zasedenosti, so navedli v podjetju. V času zimskih počitnic in zimskem času nasploh med gosti njihovih hotelov poleg domačih prevladujejo turisti iz Avstrije, Nemčije in Italije.

V trenutnem zimskem času so v treh obalnih resortih skupine Sava Hotels & Resorts odprti Hotel Histrion in Grand Hotel Bernardin v St. Bernardin resortu Portorož, Hotel Haliaetum in Hotel Mirta v San Simon resortu Izola ter Hotel Salinera v Salinera resortu Strunjan. Skupaj omenjeni hoteli ponujajo okoli 1500 ležišč. Poteka pa prenova portoroškega Hotela Vile Park.

Po navedbah družbe Sava Turizem je trenutno največ zanimanja za Hotel Histrion, ki je bil pred kratkim prenovljen in je še posebej idealen za družine. Sicer pa gostje hotelov v času zimskih počitnic uživajo v bazenih z ogrevano morsko vodo, se pogrejejo v toplih savnah, razvajajo v centrih dobrega počutja, radi pa se tudi sprehajajo ob morju in uživajo na mediteranskem zraku in soncu.

V družbi Sava Turizem so nam pritrdili, da gostje še vedno plačujejo s turističnimi boni. Od junija 2020 do decembra 2021 je bil delež plačil s turističnimi boni v skupini Sava Hotels & Resorts nekaj več kot 30 % skupnih prihodkov.

"Zagotovo so turistični boni spodbudili povpraševanje na domačem trgu ob ponovnem odprtju turističnih kapacitet po zaprtju skladno z odlokom vlade ter večini turističnih ponudnikov v Sloveniji pomagali pri okrevanju. Veseli smo, da so bili tako boni20 kot boni21 podaljšani do poletja 2022, saj bo to gotovo pomagalo nadomestiti del tujega turističnega obiska, dokler se epidemiološka slika ne izboljša," so še navedli.

Družba Eurotas hoteli ima na Obali tri hotele, pri čemer v času počitnic ne obratujeta Hotel Piran in hotel Barbara Piran Beach Hotel&Spa, medtem ko bo portoroški Boutique Hotel Portorose, ki ima 198 ležišč, obratoval v drugem tednu počitnic, to je od 28. februarja do 6. marca, so navedli v podjetju.

V Boutique hotelu Portorose v tem času beležijo nekaj manj kot polovično zasedenost, a se zavedajo trenda rezervacij v zadnjem hipu ter dejstva, da je odločitev predvsem domačih gostov, ali jih bodo obiskali, odvisna tudi od vremena in ponudbe oziroma dogajanja na destinaciji. Sicer je hotel še posebej priljubljen med pari, ki izkoristijo kombinacijo wellnessa, kulinarike in aktivnosti, obišče pa jih tudi precej družin in tudi manjše športne skupine.

Na Obali so trenutno zaprte tudi nastanitve v resortu Adria Ankaran. Kot so v družbi Adria turistično podjetje pojasnili, tam trenutno potekajo investicijsko-gradbena dela in intenzivne priprave za novo sezono. Resort bodo po napovedih spet odprli 31. marca.

Veliko zanimanje tudi v zdraviliščih 

V hotelih LifeClass Portorož bodo letos obratovali z manjšim številom kapacitet kot v primerljivem obdobju pred pojavom novega koronavirusa, ko so tradicionalno sprejeli večje število gostov. Trenutno je povpraševanja veliko, zmogljivosti se že dobro polnijo, a je navadno veliko rezervacij v zadnjem trenutku. Ocenjujejo, da bo zasedenost med letošnjimi zimskimi počitnicami podobna tisti leta 2019.

Zasedenost med zimskimi počitnicami je dobra in primerljiva z jesenskimi. Med zimskimi počitnicami bodo tako prevladovali domači gostje, ki jim bodo sledili Avstrijci in Italijani. Kar nekaj gostov bo tudi iz Rusije, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Živahno tudi na primorskih smučiščih

Med prihajajočimi zimskimi počitnicami pa bodo dobro zasedena tudi smučarska središča. Na Rogli, Krvavcu in Cerknemu se obeta polna zasedenost oba tedna. V Hotelu Cerkno so po trenutnih rezervacijah namestitvene zmogljivosti v času počitnic polno zasedene. Tudi sicer se nad letošnjo zimsko sezono ne morejo pritoževati, saj jim, kot je izpostavil direktor družbe Jože Oplotnik, vremenske razmere in upoštevanje pogoja PCT dovoljuje nemoteno obratovanje.

V Posočju pa zimska sezona predstavlja le majhen delež celotnega turizma. Tudi obisk samega Kanina raste bolj poleti kot pozimi, ko vremenske razmere lahko predstavljajo več težav. Zato je zelo pomembna povezava z italijanskim smučiščem Sella Nevea, pri čemer jim letošnjo zimo nekaj težav povzročata občasna zapora prometa zaradi del na cesti in to, da ni enotne vozovnice za obe smučišči.

Se pa, kot je povedal direktor javnega zavoda Turizem Dolina Soče Viljam Kvalić, trudijo tudi z razvojem dodatne zimske ponudbe. V Logu pod Mangartom imajo urejene tekaške proge in smučišče za otroke, na Kolovratu pa sankališče. Lotili so se tudi novega projekta turnosmučarske ture čez Julijske Alpe Juliana SkiTour.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija