NA MIZI KOMPROMIS? Zaenkrat trenutni ukrepi ostajajo vsaj še do sobote

Slovenija

Vlada na popoldanski seji ponovno pretresa ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Za zdaj še ni sprejela nobene odločitev o sprostitvi, po sobotnih posvetih z direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva, pa bi morda lahko prišlo do kakšne spremembe, je za TV Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

S predstavniki zdravstvenih zavodov bodo v soboto ugotavljali, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih, je pojasnil Kacin. S predstavniki gospodarstva pa bodo glede na razmere skušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih.

"Če bi te možnosti nastopile, bi takoj po posvetu vlada odločala o morebitnih sproščanjih. A zaenkrat o rahljanjih ni mogoče razmišljati, niti v katerih smereh bi to šlo niti ali bo to mogoče," je poudaril Kacin. Izpostavil je tudi, da so regije različno obremenjene glede na število okužb z novim koronavirusom.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer pozval k zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se nasprotno zavzema za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Kot poroča 24ur, naj bi Gantar in Počivalšek oba stopila korak nazaj in skušala najti kompromis. Po neuradnih informacijah, ki jih navaja portal, naj bi se dogovorili, da trenutni ukrepi ostajajo v veljavi vsaj še do sobote, dodatnih zaostritev pa ne bo. Gantar naj bi sicer kot kompromis predlagal popolno 14-dnevno zaprtje vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, ob enem pa konec omejitev prehajanja občinskih meja in policijske ure, a je bil na koncu neuspešen, še poroča portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  10 .12. 2020 ob  06: 06
-1
Virus se širi z svetlobno hitrostjo.Podatki ki jih vsak dan objavljajo so nam jasni.Stroka nasprotuje odprtju zaradi varnostnih razlogov in razpravljali bojo o čem?
O kapacitetah v bolnišnicah za katere vemo da so že vse polne.
Iz notranjosti države vozijo pacjente v Izolsko bolnišnico ker je gor že vse polno.Pa kaj je z vamijQuery1123027856600275120424_1607576123983?????
Očitno dajete prednost nakupovanju daril,druženju in zabavi.
Pa če tudi za ceno življenj.
Veselo nakupujte in praznujte med tem ko nekateri svoje starše gledajo samo čez šipo.
Nekareri mogoče celo zadnjič.