NA MEJO NAPOTILI VOJAKE: V ponedeljek bodo priskočili na pomoč policiji

Slovenija

Slovenska vojska bo v ponedeljek na pomoč policiji pri varovanju državne meje poslala 35 dodatnih vojakov. Ti bodo v mešanih patruljah in opazovalnicah delovali na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila.

Policija je namreč Slovensko vojsko (SV) zaprosila za dodatno pomoč pri varovanju meje na območju koprske policijske uprave, kjer se v letošnjem letu soočajo s povečanjem nezakonitih prestopov meje. Premier Marjan Šarec je zato napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov na meji, poleg tega je policija nakupila tudi tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje.

Napovedi o dodatnih napotitvah vojakov so se uresničile, saj so se v vodstvih policije in SV dogovorili, da bo SV dodatnih 35 pripadnikov na pomoč policiji pri varovanju državne meje napotila v ponedeljek. Kot so sporočili iz SV, bodo napoteni pripadniki okrepili vrste policije na širšem območju Policijske uprave Koper. Pri delu bodo uporabljali večino sredstev, ki jih ima SV v svoji uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Dnevno bo tako v mešanih patruljah in opazovalnicah policiji pomagala enota SV na ravni okrepljene čete.

Vojska je sicer v reševanje migrantske problematike vključena na podlagi sklepa vlade z oktobra 2015, pri varovanju meje pa pomaga od februarja 2016. Od tedaj do 10. julija letos je SV pripadnike napotila 78.209-krat oziroma sodelovala v skoraj 51.000 patruljah.

Kot so še sporočili iz SV, se odzivajo na zahteve policije po večji podpori varovanja državne meje oz. preprečevanju ilegalnih migracij. Naloge, ki jih je SV opravljala v podporo policiji, so v začetku vključevale sodelovanje v mešanih patruljah na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje.

Od novembra 2015 s policijo sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir, od oktobra 2018 pa opazujejo širše območje državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge policiji pripadnike napotila 141.302-krat in prevozila skoraj pet milijonov kilometrov. Prav tako so pripadniki SV postavili in vzdrževali okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir, so dodali.

Poleg tega je SV podporo pri reševanju migrantske situacije nudila tudi Upravi RS za zaščito in reševanje oz. civilni zaščiti v času begunskega vala, ko so pripadniki SV opravljali prevoze, oskrbovali, varovali in urejali sprejemne in nastanitvene centre ter pripravljali in delili obroke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  21 .07. 2019 ob  18: 11
@ares, si kdaj razmišljal, da bi dober kot si šel kar dol konkretno pomagat, da jim bo doma bolje? Ah, se mi je zdelo. Vse se konča pri "smo".
Komunisti, povsod so |  21 .07. 2019 ob  14: 56
Ha ha ha 35 vojakov. Dejte jim še gosje perje, da žgečkajo migrante po riti. Dokler se Sorosovim plačanim ilegalnim migrantom ne bo dejansko prepovedalo vstop v državo bodo prihajali. Kazen od nekaj tisoč evrov dalje, tako kot znamo globiti z €3000 naše upokojene ženice, ki za preživetje prodajajo sveče na pokopališču. Nima? Pobrat iPhone in Nike garderobo. Kramp, čelado in haj-ho haj-ho na integracijo v evropske vrednote dela - kopanje 2 tira. Bo zelo hitro mir v regionu.
vseved |  21 .07. 2019 ob  10: 37
13
@ Ares, pa jih ti vzemi k sebi in skrbi za njih .
35 vojakov ni nič.Na mejo je treba poslat vse razpoložljive vojake in jim dat vsa pooblastila kot jih ima policija. Še vedno pa je čas da postavimo 4 metersko ograjo vzdolž celotne meje z hrvaško.
Ares |  21 .07. 2019 ob  10: 22
-8
res paradoksalno....najprej smo po teh državah podivjano plenili zdaj se pa čudimo zakaj bežijo k nam....
Ares |  21 .07. 2019 ob  10: 20
-10
z lepim se hvalite...upam da boste ljudem tudi pomagali ne samo jih lovili kot divje živali