Na Marsu odkrili supervulkane

Tehnologija

Raziskovalci planetov so na Marsu odkrili več ugaslih supervulkanov. Odkritje bistveno spreminja doslej uveljavljeno podobo o vulkanizmu in razvoju klime na Rdečem planetu, v britanski znanstveni reviji Nature pišeta Joseph Michalski iz Londonskega muzeja naravne zgodovine in Jacob Bleacher iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Mars je pred več milijardami let kot takrat še mlad planet po domnevah znanstvenikov pretreslo več silovitih vulkanskih eksplozij, ki so po vsem planetu raztresle ogromne količine kamenja.

To bi lahko pojasnilo doslej nerazložljive visoke formacije na območju Arabia Terra, kjer naj bi se nahajali ostanki prastarih supervulkanov. Poleg tega bi bili lahko ti vulkani vir drobnozrnatih usedlin doslej neznanega izvora v spodnjih zemljepisnih širinah planeta.

Plini, ki so jih izbruhali supervulkani, so medtem vplivali na klimo na Marsu, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Za supervulkane sicer označujejo eksplozivne, podzemne vulkane, kot je tisti pod narodnim parkom Yellowstone zahodu ZDA. Njihovega žrela ne obkroža tipična ognjeniška gora in posledično niso tako očitni. Pri izbruhu supervulkana običajno v zrak poleti več kot tisoč kubičnih kilometrov materiala, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Michalski in Bleacher sta sicer v regiji Arabia Terra preučevala različne površinske strukture, ki niso ustrezale udarnim kraterjem. Pojasnila sta jih z obsežnimi vulkanskimi eksplozijami in posledičnim udorom terena, ki so tipične značilnosti za podzemeljske vulkane.

Najboljši primer za to naj bi bila 55 kilometrov široka in 85 kilometrov dolga struktura, ki naj bi glede na njune analize predstavljala ugasli supervulkan.

"Odkritje struktur supervulkanov temeljito spreminja našo predhodno podobo vulkanizma na Marsu," je poudaril Michalski. Doslej namreč raziskovalci niso z ničimer nakazovali na možnost tako silovitega delovanja vulkanov na Marsu.