NA MANGARTU UMRL PLANINEC: Zaradi slabih vremenskih razmer helikoptersko reševanje ni bilo mogoče

Kronika

Kot smo poročali, se je včeraj med vzponom na Mangart v občini Bovec okoli 10.30 ure smrtno ponesrečil planinec. Gre za 48-letnega italijanskega planinca, so danes sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Aktiviran je bil helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo gorske reševalne službe, vendar helikoptersko reševanje ni bilo mogoče zaradi slabih vremenskih razmer.

Fotografije so simbolične.

Na kraj nesreče so tako ob 14. uri prispeli člani bovške gorske reševalne službe, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 uri preminulega Italijana prenesli do Mangartskega sedla. Pokojnega so zatem prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.

Za tragično gorsko nesrečo na Bovškem so novogoriški policisti izvedeli včeraj dopoldne. Med vzponom na Mangart v Julijskih Alpah je italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino ter podlegel poškodbam, so navedli na policijski upravi in dodali, da gre za izjemno strm in nevaren teren.

Bovški policisti so med drugim ugotovili, da se je Italijan, ki je bil med vzponom ustrezno opremljen, ob 8.30 uri v družbi treh prijateljev začel vzpenjati na goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti. Ko so prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli s prečenjem snežišča, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini.

Ko je 48-letnik, ki je prvi začel s prečenjem, prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo in je padel na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. Pod snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli.

Do poškodovanega planinca se je spustil eden od njegovih prijateljev, a slednji že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa so slovensko policijo o tragediji obvestili preko centra za policijsko sodelovanje.

Danes so v postopku identifikacije potrdili, da se je na območju Mangarta smrtno ponesrečil 48-letni italijanski državljan iz dežele Furlanija - Julijska krajina. Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili in bodo o tragičnem dogodku obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še dodali na policiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija