NA MADŽARSKEM RAZGLAŠENO IZREDNO STANJE: Tokrat zaradi vojne v Ukrajini

Svet

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj sporočil, da bodo v državi od polnoči veljale izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini. Na Madžarskem že veljajo izredne razmere, in sicer zaradi pandemije covida-19, vendar se bo ta ukrep prihodnji torek iztekel.

"Svet je na robu gospodarske krize. Madžarska mora ostati zunaj te vojne ter zaščititi finančno varnost družin," je na Facebooku zapisal Orban. "To terja prostor za delovanje in takojšnje ukrepanje. Vlada, ki deluje v skladu z ustavo, zato razglaša izredne razmere od polnoči," je sporočil.

Madžarski parlament je pred tem včeraj z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče.

Z včeraj potrjeno spremembo je bila uvedena nova kategorija izrednih razmer, v skladu s katero lahko vlada te sedaj razglasi tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom, vojno ali humanitarno katastrofo.

Izredne razmere, ki jih je vlada uvedla na začetku pandemije covida-19 pred več kot dvema letoma, parlament pa jih je od takrat večkrat podaljšal, se iztečejo 31. maja. Ta ukrep je Orbanovi vladi omogočal, da vlada z dekreti, omeji svobodo izražanja in svobodo tiska ter preloži referendume.

Z uvedbo novih izrednih razmer bo Orban lahko še naprej vladal z odloki.

Budimpešta že od izbruha vojne v Ukrajini zavrača dobavo orožja sosednji državi, poleg tega nasprotuje uvedbi embarga na uvoz nafte iz Rusije, ki jo želi uvesti EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  25 .05. 2022 ob  13: 39
Hahha res je, se dobro, da kretena J ni vec.
joe jaxson |  25 .05. 2022 ob  13: 20
... bi naš janušenko naredil isto finto !
vseved |  25 .05. 2022 ob  12: 22
Če bi Janša dobil volitve,...