NA LETALIŠČU PORTOROŽ BREZ MERJENJA TEMPERATURE: Kako je s karanteno pri tujcih in kdo krije stroške?

Piran

Na mednarodnih letališčih v Sloveniji se je ta teden ponovno sprostil letalski potniški promet. Tujci, ki vstopajo v Slovenijo, kot tudi slovenski državljani, ki se vračajo v domovino, morajo po prihodu v sedemdnevno karanteno. Na portoroškem letališču skrbi za postopke v zvezi s karanteno kot tudi za redni nadzor potnikov na letališču služba mejne policije.

Za vstop v Republiko Slovenijo se upošteva Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covid-19, ki velja od 12. aprila na mejnih prehodih na zunanji meji ter na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Na mednarodnem mejnem prehodu za letališki promet Portorož v tem trenutku ni rednih potniških linij, poteka le promet generalne aviacije. Policija na letališču Portorož potnikom ne meri temperature.

Stroške karantene krije vsak sam

V skladu z vladnim odlokom osebam, ki vstopajo v Republiko Slovenijo, minister, pristojen za zdravje, zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odredi karanteno za obdobje sedmih dni. Ta velja tako za državljane Slovenije, ki se vračajo v domovino, kot za tujce.

Karantena se določi na naslovu bivanja oziroma, če to ni mogoče, na dejanskem naslovu bivanja, kjer bo oseba prestajala karanteno. Če iz utemeljenega razloga karantena na domačen naslovu ni mogoča, se kraj izvajanja karantene dogovori s civilno zaščito. "Stroške karantene krije oseba sama in nam niso poznani," pojasnjujejo na Policijski upravi (PU) Koper.

Po sedmih dneh karantene sledi testiranje

Zadnji dan karantene se osebi odvzame bris. V primeru zavrnitve odvzema brisa ali če brisa osebi ni mogoče odvzeti, se karantena podaljša za nadaljnjih sedem dni. Po preteku tega obdobja karantena preneha.

Če odvzem brisa za testiranje ali prejem rezultata testiranja sedmi dan ni mogoč, se karantena avtomatsko podaljša do prejema rezultata testiranja oziroma ne dlje kot za obdobje, ki ne presega 14 dni od dneva odreditve karantene.

Delodajalec mora zagotoviti pogoje za karanteno tujih delavcev

Če tuji državljan, ki pri nas nima stalnega ali začasnega prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Tujcem, ki delajo v Sloveniji (in so tu nastanjeni), se karantena odredi na naslovu, ki je naveden v potrdilu delodajalca. Delodajalec mora v tem primeru zagotoviti ustrezne pogoje prestajanja karantene, je zapisano v vladni uredbi.

V izjemnih primerih tujci k nam brez karantene

V trenutni situaciji je tujcem dovoljen le vstop z namenom tranzita čez Slovenijo v istem dnevu. Vstop je dovoljen tudi čezmejnim dnevnim ali tedenskim delovnim migrantom ter osebam, ki se v Sloveniji udeležijo pogreba bližnjega sorodnika. Za vse izjeme, ki jih določa vladna uredba, je določena predpisana dokumentacija, ki jo mora imeti oseba ob prestopu državne meje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .05. 2020 ob  16: 15
Na vseh letališčih merijo temperaturo.
Le zakaj v Sečovlje ne?
Pa v kovčke zakaj ne pogledajo? Lp