NA KRASU SAJENJE DREVES Z DRONI: To so prednosti takšnega načina sadnje (VIDEO)

Slovenija

Deževno vreme je preprečilo današnji poskus pogozdovanja neprehodnih ali težko dostopnih površin po lanskem požaru na Krasu z dronom. Ta gozdnata območja bodo posejali s posebnimi semenskimi kroglicami, ki jih bodo spuščali s prilagojeni brezpilotni letalniki. Tak način sajenja dreves bodo v Sloveniji uporabili prvič.

"Za ta način setve smo se odločili zaradi nedostopnosti terena, zaradi kamnite podlage terena in zato, da na teren, kjer so lahko še tudi ostanki iz prve svetovne vojne, ne pošiljamo ljudi," je ob današnji predstavitvi povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Gregor Danev. Kot je dodal, želijo tudi preizkusiti to metodo sajenja, saj jih v prihodnjih letih čaka precej obnove gozdov, tudi več tisoč hektarov.

Že pred pripravo načrta sanacije gozdov, poškodovanih v požaru na Krasu, so v ZGS povabili k sodelovanju več organizacij, tudi iz znanstveno raziskovalnih krogov. Skupaj z njimi so iskali nove rešitve na področju obnove gozdov. Med sodelujočimi je tudi Projekt O2 iz Hrvaške, ki se ukvarja s sejanjem semenskih kroglic z droni.

"Danes naj bi posejali en hektar pogorelega državnega gozda, kjer bomo vzpostavili tudi ustrezen monitoring, da bi preverili učinek metode v praksi," je še dejal Danev. Ker zaradi dežja droni danes niso poleteli, bodo ponovno poskusili v prihodnjih dneh.

Za izdelavo semenskih kroglic je ZGS zagotovil ustrezna semena maklena, trokrpega javorja in lipe slovenskega izvora ter ustrezen, preverjen substrat za izdelavo kroglic. Setev semena bo izvedel hrvaški Projekt O2.

"Ta akcija je za nas še posebej pomembna, ker je po treh letih našega dela to prva akcija, ki jo izvajamo izven naše države," je dejal Goran Ladišić iz Projekta O2. Tehnologija združuje ljudi, po drugi strani pa marsikatero stvar tudi poenostavlja, pa so prepričani v Telemachu, zato so ta projekt tudi finančno podprli.

Doslej je bilo na Krasu skupno obnovljenih 300 hektarov gozdov s posejanimi semeni in 40 hektarov s posajenimi sadikami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  13 .12. 2023 ob  17: 23
Gozd se obnovi sam od sebe,ne razumem politiko.
Ob avtocestah bos vidu na stenah borovce ki so sami zrastli verjetno skozi mrezo korenin zdej kako je eno seme zrastlo na zivi skali bog ti vedi