NA KRASU POBRALI OBČUTNO MANJ GROZDJA: A gre za trgatev, s katero se je izplačalo počakati

Slovenija

Na Krasu so zaključili letošnjo trgatev in pobrali precej manj grozdja kot lani. Z letino so sicer glede na vremenske razmere zadovoljni. V zadrugi Vinakras so na svojem posestvu nabrali za sedem odstotkov manj grozdja, od partnerjev pa so ga odkupili za tretjino manj, je povedal direktor Vinakras Sežana Marjan Colja.

"Glede na razmere od spomladi naprej - od preveč dežja, pozebe do toče - smo z letino kar zadovoljni. Skupno smo pridelali in prevzeli za okoli 15 odstotkov manj grozdja kot prejšnje leto," je povedal Colja.

Kakovost grozdja je bila dobra, ob čemer je Colja ocenil, da se je s trgatvijo splačalo nekoliko počakati. Zaključili so jo prejšnji teden.

"Tudi s kakovostjo smo nekako zadovoljni. Ta sicer ni ravno vrhunska, tako da pričakujemo nek povprečen vinski letnik. Mislim, da bo kakovostnega vina dovolj v vseh segmentih," je še dejal.

V letošnjem letu je sežanska zadruga Vinakras odkupila in predelala okrog 600.000 kilogramov grozdja. To je glede na pretekla leta precej manj, vendar se poleg slabše letine pozna tudi trend zmanjševanja in opuščanja vinogradov.

"Temu se bomo morali prilagoditi, saj bomo imeli očitno v prihodnje še manj grozdja," je sklenil Colja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija