NA KRASU IN BRKINIH LANI VEČ PRENOČITEV KOT V REKORDNEM LETU 2019: Letošnje leto zelo pomembno za Kobilarno Lipica

Slovenija

Na Krasu in v Brkinih so po uspešni lanski sezoni, ko so zabeležili pet odstotkov več prenočitev kot v rekordnem letu 2019, simbolično začeli novo. Na novinarski konferenci so med drugim predstavili načrte ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga obeležujemo prihodnji teden. Izvedli bodo vrsto tematsko in prostorsko raznolikih vodenj.

Za letošnje geslo mednarodnega dneva turističnih vodnikov so izbrali slogan Turistični vodniki, varuhi pri promociji in spodbujanju zelenega turizma. Kot so zapisali v društvu turističnih vodnikov Krasa in Brkinov, je trajnostni turizem edini sprejemljiv in sodobno načrtovan ter v celoti vključuje trenutne in prihodnje gospodarske, družbene in okoljske vplive.

Letos bodo praznik turističnih vodnikov obeležili s promocijsko akcijo, v katero bo vključenih 11 kraško-brkinskih vodnikov, ki od začetka leta pripravljajo kratke napovedne videe ter program tematsko in prostorsko raznolikih vodenj. Te bodo izvedli v živo ob vikendih med 24. februarjem in 10. marcem. V treh vikendih organizatorji načrtujejo izvedbo dveh vodenj na dan.

"Mnogim obiskovalcem bodo naše spletne - virtualne predstavitve in doživetja v živo odlično izhodišče za počitniške izlete te dni," so zapisali. Spomnili so, da so Slovenci zadnja leta večino svojega prostega časa preživeli v Sloveniji. Podobno pričakujejo tudi letos, ko želijo, da bi njihove aktivnosti služile kot ideje za izlete preko cele sezone.

Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov, ki sicer letos obeležuje 15. obletnico začetka delovanja, povezuje in predstavlja lokalne turistične vodnike na območju turistične destinacije Kras in Brkini. Ta vključuje občine Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Miren-Kostanjevica in Sežana.

Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov je ta teden na novinarski konferenci strnila tudi lansko turistično sezono, s katero so zadovoljni. "Zabeležili smo pet odstotkov več prenočitev kot rekordnega leta 2019," so poudarili in navedli, da je bilo prenočitev na območju občine Komen za 46 odstotkov več.

Tjaša Tajmer z direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pa je med drugim napovedala, da bo letošnje leto zelo pomembno za Kobilarno Lipica. Na ministrstvu namreč pripravljajo nov zakon o omenjeni znamenitosti.

"Z zakonom ustvarjamo pogoje za razvoj kobilarne, kar bo omogočilo še višji standard varovanja kulturnih in naravnih vrednot ter sinergije za uspešno trženje vseh turističnih produktov," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija