NA KOSOVU ZAENKRAT MIRNO: Za danes napovedan protestni shod

Svet

Razmere na severu Kosova so danes mirne, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Dan potem, ko so kosovski specialci na severu države v okviru operacije proti organiziranemu kriminalu aretirali več deset oseb, večinoma Srbov in Bošnjakov, je v Mitrovici za danes popoldan napovedan protestni shod kosovskih Srbov.

Tožilstvo v Prištini je danes sporočilo, da med torkovo operacijo na severu Kosova niso aretirali vseh osumljenih. Po poročanju srbskih medijev je tako pričakovati, da se bo operacija nadaljevala.

Odnosi med Kosovom in Srbijo so se ponovno zaostrili v torek. Specialna enota kosovske policije je namreč v akciji proti organiziranemu kriminalu aretirala okoli 30 ljudi, tudi Srbe. Srbski predsednik Aleksander Vučić je zaradi dogajanja na severu Kosova odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske.

V štirih občinah na severu Kosova so v torek zjutraj prijeli okoli 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. Med njimi je 23 Srbov in Bošnjakov, pa tudi pripadniki kosovske policije. Osebe, ki so jih aretirali v okviru operacije, naj bi bile sicer vpletene tudi v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011.

Iz mednarodne misije Kfor so danes sporočili, da operacija ne bi smela presenetiti Srbije, saj so Beograd o tem vnaprej obvestili. "Razmere so bile pod nadzorom, neprestano smo jih spremljali. Dobro izmenjujemo informacije in bili smo v stiku s srbskimi oblastmi," je za srbsko televizijo Prva dejal tiskovni predstavnik Kforja Vizenzo Grasso.

Vučić je bil danes kritičen, da Kfor ni nevtralen. Po njegovem prepričanju so danes razmere za Srbe na Kosovu težje kot včeraj, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija