Na Kosovu prve lokalne volitve, na katerih bodo sodelovali tudi kosovski Srbi

Na Kosovo bodo danes lokalne volitve, ki veljajo za najpomembnejše volitve po razglasitvi kosovske samostojnosti februarja 2008. Tlakovale naj bi pot celoviti vključitvi kosovskih Srbov v državne strukture. Če to ne bo uspelo, bi bilo lahko onemogočeno nadaljnje približevanje tako Beograda kot Prištine EU, opozarjajo številni poznavalci.

Srbske občine na severu (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić) bodo tokrat prvič sodelovale na volitvah, ki jih bodo organizirale kosovske oblasti.

Izvedbo volitev je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli 19. aprila.

Tik pred volitvami napeto ozračje

Tik pred volitvami je bilo ozračje na Kosovu, predvsem na severu, napeto. Številni se bojijo, da bi nasilje lahko zavladalo tudi danes. Kosovska policija, vključno s srbskimi predstavniki na severu, in Eulex bosta sicer v ta namen povečala svojo prisotnost. Tudi Kfor bo prisoten na vseh točkah, kjer bi lahko prišlo do morebitnih incidentov.

Tokratne volitve so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Za albanske stranke bodo tokratne lokalne volitve tudi preizkus pred parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile prihodnje leto. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.

Volišča bodo odrta od 7. do 19. ure, prvi rezultati pa naj bi bili znani okoli polnoči.