NA KOPRSKEM POTNIŠKEM TERMINALU PRIČAKALI MILIJONTEGA GOSTA: To je bila Alice Moore iz Teksasa (FOTO)

Koper

V Kopru so danes proslavili prihod milijonte turistke na potniški terminal pristanišča. Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob tem do konca leta 2025 napovedala izgradnjo nove zgradbe za potnike. Predstavniki lokalne skupnosti in turizma se strinjajo, da je treba dejavnost razvijati, vendar v skladu z zmogljivostmi okolja.

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, milijonta gostja Alice Moore in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan

Od leta 2005, ko so v Kopru začele pristajati ladje za križarjenja, je v Koper prišlo že milijon turistov. Okroglo številko so zabeležili danes, ko je z ladje družbe Royal Caribbean z imenom Enchantment of the Seas, na kateri je sicer prostora za skoraj 2500 potnikov, na obalo stopila Alice Moore iz okolice Houstona v Teksasu. V spomin na to so ji predstavniki občine in Luke na slovesnosti v Pretorski palači podarili sliko.

Turistka je povedala, da je v Sloveniji prvič, a bo gotovo še prišla.

V Kopru je sicer obisk letos rekorden. Ob koncu leta bodo po pričakovanjih našteli 80 ladij za križarjenja in približno 120.000 potnikov.

Kržan je ocenila, da se najmlajši od 12 terminalov pristanišča razvija izjemno uspešno. Zaradi naraščanja prometa pripravljajo naložbo v nov objekt. Poudarila je, da bo "ekološki, zelen, energetsko nevtralen". Razpis za izbor izvajalca že pripravljajo. "Pričakujem, da bo v prvem četrtletju leta 2024 že kaj več znanega," je dejala in napovedala zaključek gradnje do konca leta 2025.

Vrednosti naložbe ni opredelila, tudi po odgovore na vprašanja o razvoju ladijskega turizma je novinarje napotila na druge naslove.

"Potniški terminal se gradi z namenom spoštljivega sprejema potnikov in izraza dobrodošlice, ko vstopijo v Slovenijo," je povedala. Luka Koper pa po njenih besedah nima nikakršnih načrtov, da bi postala matično pristanišče za križarjenja.

Poveljnik ladje Daniel Budzelewski, predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, milijonta gostja Alice Moore, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, član uprave – delavski direktor Luke Koper Vojko Rotar in vodja hotelske storitve na ladji Julie Hickling

Prihodkov od potniškega terminala ni razkrila, saj so poslovna skrivnost, ki jo kot javna delniška družba lahko razkrijejo le v uradnih poročilih, tega pa do zdaj niso storili.

"Mislim, da smo na dobri poti, da je projekt dober in da moramo zato nadaljevati," pa je o načrtih za prihodnost ladijskega turizma dejal koprski župan Aleš Bržan.

Ocenil je, da udeleženci križarjenj ne obremenjujejo mesta in prometa tako močno kot kakšna druga turistična dejavnost. "Seveda, če bi bilo teh ladij petkrat več, bi bilo drugače, ampak zaenkrat je to, kot je nastavljeno, da povprečno pride ladja na dan, dobrodošlo," je utemeljil. Izrazil pa je zadržke glede načrtov, da bi Koper postal matično pristanišče, kjer bi se križarjenja začela in končala.

Bržan je ocenil še, da je potniški terminal primerljiv z letališčem, ki je turistična vstopna točka za celotno Slovenijo. Po njegovem mnenju bi bilo prav, če bi imela lokalna skupnost od tega tudi neposredno finančno korist, na primer v obliki turistične takse. Tako bi tudi lažje upravičili naložbe v infrastrukturo, namenjeno turistom, je pripomnil. Ladijski potniki namreč zdaj takse ne plačujejo, ker ne prenočijo na kopnem.

V Slovenski turistični organizaciji ocenjujejo, da je ladijski turizem velik multiplikator prihodkov, je ob robu dogodka dejala predstavnica organizacije Karmen Novarlič.

"Nov potniški terminal, za katerega si nadejamo, da ga bomo dočakali ob koncu leta 2025, bo dal turizmu nov veter v jadra," je napovedala. Ko bo Koper postal matično pristanišče za začetek in konec križarjenj, ne bomo imeli več samo enodnevnih gostov, ampak se bodo nekateri zadržali v Sloveniji tudi več časa, je pojasnila. Ocenila je, da je to edina prava pot naprej, a poudarila, da bo treba z lokalno skupnostjo doseči konsenz o uravnoteženem razvoju.

V zvezi z očitki o pretiranem onesnaževanju zaradi ladijskega turizma, ki jih je slišati v javnosti, je direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec ob robu slovesnosti dejal, da se z njimi ne strinja, saj so potniške ladje podvržene strogim nadzorstvenim ukrepom.

"Potniška ladja je zelo čista ladja. Ne onesnažuje čisto nič več kot ostale ladje. Sistemi, ki jih imajo, so zaprti in samozadostni. Se pravi, da ladja ne pušča za seboj nikakršnih smeti, odplak, odpadkov. Vse ostane na ladji in se lahko po prečiščevanju izpušča 12 milj od obale," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  19 .09. 2023 ob  20: 14
drek in scanje 200 tisoč tržačanov se v morje ne izliva 12 milj od obale.
manemebasat |  19 .09. 2023 ob  16: 56
Kar se pa dogaja 12 milj od obale je pa druga pesem.