NA KOPRSKEM PORAST SPLETNIH GOLJUFIJ: Dva primera samo v tem tednu, žrtev oškodovana za veliko vsoto

Kronika

Policisti Policijske uprave (PU) Koper so v tem tednu dobili dve prijavi goljufije preko spleta.

Fotografije so simbolične.

V prvem primeru je oškodovanca poklical moški, ki je od njega želel podatke osebnih dokumentov (vozniško dovoljenje, številko računa in CVV), z namenom investiranja v podjetje. Zatem se mu je zahvalil in ga vprašal, če ima kredit na banki. Nato ga je prepričal, da si je naložil dve aplikaciji, da mu lahko nakažejo denar. Oškodovanec je kasneje ugotovil, da so v njegovem imenu na banki vložili prošnjo za kredit v višini 10.000 evrov. Ker je na srečo pravočasno reagiral, je banka sredstva zablokirala in preprečila nakazilo.

V drugem primeru pa je občanko neznanec oškodoval tako, da jo je prepričal v trgovanje s kripto valuto preko njihove platforme in ji obljubil velik znesek zaslužka. Pred tem je morala vložiti 10.000 evrov in ostala brez njih.

Kriminalisti na območju PU Koper so letos obravnavali že 79 podobnih goljufij preko spleta, v vrednosti skoraj 1 milijon evrov.

"Že dlje časa zaznavamo povečano aktivnost spletnih prevar. Bodite pozorni in ne nasedajte goljufom. Ste prejeli telefonski klic o zaslužku s kripto valutami? Kaj pa obvestilo o visokem zadetku na mednarodni loteriji? Vas je kontaktiral 'sorodnik', za katerega do danes niste vedeli? Bodite pazljivi, saj vam v naslednjem koraku lahko izpraznijo vaš bančni račun," opozarjajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija