NA KOPRSKEM OPAŽAJO UPAD BREZPOSELNOSTI: Obetajo se tudi nova delovna mesta v različnih panogah

Koper

Poletna turistična sezona je očitno precej pripomogla k trendu upadanja brezposelnosti na območju Območne službe Zavoda za zaposlovanje Koper. Še vedno ostaja veliko povpraševanje po delavcih, kot so sobarice in natakarice. Nova priložnost pa se ponuja tudi za tiste, ki opravljajo gradbena ali z gradbeništvom povezana dela. V sodelovanju z zavodom bo agencija Adecco zaposlovala delavce za drugi tir.

Kot je pojasnil vodja Območne službe (OS) Koper Vladimir Popovič, brezposelnost že od začetka leta postopno upada"V primerjavi z enakim obdobjem lani se je znižala za 17,3 odstotke. Lani konec maja smo bili v podobnem obdobju, prav tako se je zaključeval drugi val, tako da gre za primerljivo obdobje. Brezposelnost v primerjavi s prejšnjim mesecem pa se je znižala za 7,5 procentov, kar je 462 oseb manj kot konec aprila."


Precejšen upad brezposelnosti

"Če je bil mesec maj tisti, ko so številke v zaposlovanju šle strmo gor, je junijski trend še bolj strm," je dodal Popovič. Že v prvih dveh tednih tega meseca na zavodu opažajo upad brezposelnosti, skoraj tolikšen kot v celem maju. "Če se bo ta trend nadaljeval, lahko optimistično pričakujemo, da bi do konca junija že dosegli predkoronsko stopnjo brezposelnosti na naši območni službi," navaja.

Ta trend se izboljšuje predvsem zaradi gostinstva in turizma, je še pojasnil. Tudi sicer so najbolj iskalni delavci v teh dveh sferah; sobaric in natakarjev bi potrebovali še skoraj 600. Veliko povpraševanje je tudi po osebah, ki opravljajo gradbena dela.

Sodelovanje zavoda z agencijo Adecco 

Zavod za zaposlovanje sodeluje skupaj z agencijo Adecco pri iskanju profilov delavcev za projekt drugi tir.  Agencija Adecco bo zaposlovala slovenske iskalce zaposlitve. Ti bodo imeli, tako poudarja Popovič, prednost. Na celotnem projektu naj bi v štirih letih delalo 1400 oseb, agencija Adecco pa je že objavila 350 zaposlitev za 31 profilov delavcev. V poletnih mesecih, predvidoma do konca avgusta, naj bi agencija zapolnila okoli 400 delovnih mest.

Poleg gradbenih poklicev potrebujejo tudi tiste, povezane z gradbeništvom: vozniki kamionov, vodovodarji, varilci, električarji, minerji in podobno.

Delovno silo bo iskal tudi turški Yapi Merkezi

Prav tako bo zaposlovalo podjetje Yapi Merkezi, in sicer kot dvojni pravni subjekt. Podjetje, s sedežem v Turčiji, bo zaposlovalo napotene delavce, njihova podružnica v Ljubljani pa tujce. Predvidoma bo na projektu delalo tudi nekaj delavcev podjetja Kolektor CPG. 

O tem je že obveščenih več kot 2000 brezposelnih iz vse Slovenije, napotenih pa jih je bilo do sedaj 130.

Tudi čezmejni zaposlitveni sejem, ki so ga na koprskem zavodu organizirali v začetku aprila, je naletel na velik odziv. Na njem je sodelovalo 47 delodajalcev, ki so objavili 168 prostih delovnih mest za 519 zaposlitev. Registriralo pa se je več kot 1400 iskalcev zaposlitve, več kot polovica jih je bilo iz Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .06. 2021 ob  12: 11
vsa čast natakarjem, sobaricam, voznikom, gradbincem in vsem, ki za uboge plače delajo težaško delo. oblast pa sprašujem, kje so delovna mesta z visoko dodano vrednostjo za našo študirano mladino jQuery112307501522790555096_1623924540648?? predvidevam, da v tujini.....