NA KATEREGA PA PRISEGATE VI? Apple z vrha lestvice najbolj prodajanih telefonov izrinil Samsung

Svet

Pametni telefoni podjetja Apple so bili lani najbolje prodajani pametni telefoni na svetu, pred tem pa je 12 let na vrhu lestvice kraljeval južnokorejski Samsung, kaže raziskava družbe International Data Corporation (IDC). Lani je bilo prodanih 234,6 milijona Applovih iPhonov, medtem ko je Samsung prodal 226,6 milijona pametnih telefonov.

Ameriški tehnološki velikan je imel lani 20,1-odstotni tržni delež, Samsung pa 19,4-odstotnega. Z 12,5 odstotki je bil na tretjem mestu kitajski Xiaomi, izhaja iz poročila, ki ga je ta teden objavil IDC.

"Uspeh in odpornost podjetja Apple sta v veliki meri posledica naraščajočega trenda premijskih naprav, ki zdaj predstavljajo več kot 20 odstotkov trga, k čemur pripomorejo agresivne ponudbe za menjavo staro za novo in brezobrestni finančni načrti," je ocenila vodja raziskav pri IDC Nabila Popal.

Padec Samsunga je po mnenju analitikov prav tako posledica vse bolj razdrobljenega trga pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android, pri čemer so izpostavili Samsungove tekmece v nižjih cenovnih razredih, kot sta Xiaomi in Honor.

Po prvih podatkih IDC je bilo lani skupno prodanih 1,17 milijarde pametnih telefonov, kar je 3,2 odstotka manj kot leto prej. Globalni trg pametnih telefonov je po oceni IDC še vedno v težavah, vendar ne izključujejo možnosti okrevanja trga v drugi polovici letošnjega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .01. 2024 ob  23: 38
Moj Iphone 6 dela dobro. Ko ne bo vec, bim kupil 8 ki mi bo sluzil se nadaljnih 5 let za 30€
Ištrijan |  20 .01. 2024 ob  13: 22
Ne enega ne drugega. Tisti pa, ki radi placujejo vsaj 40 % vec od dejanske vrednosti, da se radi pokazejo z znamko, kar naj.