NA ISTRSKIH ŠOLAH POTEKAJO VPISI PRVOŠOLČKOV: Kaj storiti, če želi otrok zamenjati šolo?

Koper

V osnovnih šolah so začeli z vpisovanjem otrok v prvi razred za šolsko leto 2022/23. Informacije o terminih in postopku vpisa na koprske osnovne šole dobijo starši na spletnih straneh posameznih šol, v katero se otrok vpisuje. V piranski občini je vpis v osnovne šole v Piranu, Luciji in Sečovljah potekal minuli torek, v Izoli pa otroke letos vpisujejo na daljavo.

Katero šolo bo otrok obiskoval, je odvisno od šolskega okoliša

Jeseni bodo zasedli šolske klopi otroci rojeni leta 2016. V Kopru bo večina šol sestanke s starši izpeljala na daljavo. Starši lahko otroka vpišejo v javno ali zasebno osnovno šolo s koncesijo, lahko pa za svojega otroka organizirajo tudi izobraževanje na domu. V Kopru je na voljo 11 osnovnih šol, povabilo k vpisu pa so šole poslale 630 otrokom.

Katero osnovno šolo bo otrok obiskoval, je odvisno od šolskega okoliša, ki je določen glede na stalno ali začasno prebivališče, imajo pa starši 15 dni od vpisa možnost podati vlogo za prepis otroka v šolo zunaj šolskega okoliša. S prepisom mora sicer soglašati šola, v katero se želi otrok vpisati, ob tem pa mora otrok izpolnjevati še pogoje, določene z Uredbo Vlade Republike Slovenije.

Po prejetju vlog bodo šole skupaj z ustanoviteljico, koprsko občino, odločale o razporeditvi učencev iz skupnih okolišev. Ustanoviteljica je dolžna zagotavljati enakomerno razporeditev učencev glede na zmogljivost oziroma prostorske možnosti posameznih šol.

Rodnost v Sloveniji še vedno upada

Čeprav je v Sloveniji iz leta v leto več prebivalcev, rodnost počasi, a vztrajno pada. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je v Sloveniji med leti 2008 in 2017 vsako leto rodilo več kot 20.000 otrok, leta 2018 je bila ta številka prvič po dolgih letih manjša, enako je bilo leto kasneje. Za primerjavo velja izpostaviti leto 2010, ko se je v Sloveniji rodilo 22.343 otrok, kar je največ po letu 1990.

Trend padanja rodnosti opažajo tudi v koprski občini. Po zbranih podatkih se je v MOK med letoma 2006 (476 rojenih otrok) in 2014 (625 rojenih otrok) število rojenih otrok v posameznem letu vztrajno višalo, po tem letu pa se je trend obrnil. Leta 2015 se je rodilo 566 otrok, leta 2017 453 otrok, v letu 2020 pa 437. Nižji vpis otrok v šole lahko pričakujemo tudi v prihodnosti.

V Piranu vpisi že potekali, v Izoli le na daljavo

V Piranu so vpis prvošolčkov na vseh šolah (OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Lucija, OŠ Sečovlje, SE Vincenzo e Diego Castro Pirano) opravili minuli torek. Včeraj in danes pa so vpisi potekali v OŠ Ankaran

V Izoli vpis otrok v prvi razred poteka na daljavo. Šola iz šolskega okoliša je na dom poslala obrazce, navodila za izpolnjevanje in vabilo s povezavo za spletni informativni sestanek, na katerem je svetovalna delavka razložila celoten postopek vpisa. Izpolnjene in podpisane dokumente morajo starši oziroma skrbniki vrniti šoli po pošti, ali jih prinesti v škatlo pred šolo.

Rok za vračilo izpolnjene dokumentacije se na OŠ Livade, OŠ Vojke Šmuc in OŠ Dante Alighieri izteče danes. Otroci iz skupnega okoliša se vpisujejo na OŠ Vojke Šmuc. Starši, ki želijo vpisati otroka na šolo iz drugega šolskega okoliša, morajo na željeno šolo oddati vlogo najkasneje v 14 dneh po izteku roka za vpis. Na OŠ Dante Alighieri se vpisujejo učenci iz obeh šolskih okolišev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .02. 2022 ob  13: 32
-1
Samo v šolah Slovenske istre?