NA INNORENEW COE URADNO ODPRLI RAZSTAVO ČAR LESA: Na ogled bogat nabor izdelkov (FOTO)

Koper

V petek, 17. junija, je v novi stavbi inštituta InnoRenew CoE, potekalo uradno odprtje razstave Čar lesa, ki jo že šesto leto zapored gostita InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem. Namen razstave je promovirati in spodbujati rabo lesa in lesenih izdelkov ter ozaveščati potrošnike o trajnostnem vidiku rabe tega naravnega materiala.

Dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE, je uvodoma dejala: "V veliko veselje mi je, da danes uradno odpiramo razstavo Čar lesa, v stavbi, ki so jo sprojektirali raziskovalci inštituta InnoRenew CoE."

"Ambicije profesorja Pohlevna smo prenesli izven meja Slovenije, ravno prejšnji teden sem namreč bila na konferenci v Vatikanu, kjer sem skupaj s predsednico Evropske komisije razpravljala o tem kako lahko v Evropi dosežemo zastavljene ambiciozne cilje," je še dodala dr. Kutnarjeva. 

Mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je poudaril, da v državi potrebujemo ljudi, ki so neke vrste pionirji na svojih področjih in dodal: "Že vrsto let govorimo o zelenem, o reindustrializaciji in o borbi za surovine. Ena redkih surovin, ki jo imamo v Sloveniji je les in zato je pomembno, da ima les in lesna industrija prav posebno pozornost."

Predsednik Organizacijskega odbora prireditev Čar lesa, prof. dr. Franc Pohleven, pa se je zahvalil vsem organizatorjem in razstavljalnem ter vsem, ki se trudijo, da bi Slovenci vzljubili les. Tudi prof. Pohleven je poudaril težave s surovinami: "Ne soočamo se zgolj s podnebnimi spremembami in problemi okolja, ampak tudi z moteno oskrbo z energenti in surovinami. Surovine so gonilo industrije, in za Slovenijo, ki je bogata z lesom, bi moral biti les na prvem mestu."

Udeležence so nagovorili še gospod Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, gospod Rok Capl, v.d. direktorja javne agencije Spirit Slovenija in gospod Branko Mah, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice.

V prostorih InnoRenew CoE je do konca meseca junija 2022 na ogled bogat nabor izdelkov – od lesenih stolov, miz, ležalnikov, luči, ogledal, očal in ostalih zanimivih lesenih izdelkov. Med številnimi razstavljavci so podjetja in posamezniki, ki se ukvarjajo s predelava lesa in ustvarjajo različne ter inovativne izdelke dobre kakovosti in z izvirnim videzom.

Čar lesa s svojimi prireditvami po Sloveniji 14 let promovira in vzpodbuja rabo lesa. Letos so razstavo organizirali Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT Slovenija, BF – Oddelek za lesarstvo, InnoRenew CoE, Konzorcija lesarstva za Severno Primorsko regijo v sodelovanju s Cankarjevim domom in Arboretumom Volčji potok.