NA HRVAŠKEM UGOTOVILI, KAJ ZMANJŠUJE OBSTOJ VIRUSA V NOSU? Po izpiranju s temi preparati večina po ponovnem testu negativna

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 144 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, še dva bolnika sta umrla zaradi covida-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Število okužb je več kot dvakrat večje kot v ponedeljek, ko so poročali o 70.

Največ novih okužb so v minulih 24 urah znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 34. Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite so po 16 novih okužb potrdili v dveh slavonskih županijah. Iz primorsko-goranske županije so poročali o deset novih primerih, v istrski županiji pa niti danes ni bilo novih okužb. Na Hrvaškem je trenutno 1894 aktivnih primerov. Na bolnišničnem zdravljenju je 278 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do danes potrdili 15.136 okužb. Okrevalo je 12.987 ljudi, preminulo pa 255. Doslej so testirali skoraj 267.300 ljudi, od tega 5165 v minulih 24 urah, je še sporočil nacionalni štab. Na Hrvaškem so z današnjim dnem skrajšali čas izolacije za okužene z novim koronavirusom z najmanj 14 na najmanj deset dni od dneva testiranja, na katerem so jim potrdili okužbo. Kot so pojasnili v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (Hzjz), se po sedmem dnevu zmanjšajo možnosti, da bi okuženi okužil druge ljudi, po desetem dnevu pa okužbe ne širijo več.

V Zagrebu preučujejo, ali izpiranje nosu pomaga pri odstranjevanju virusnih delcev

Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je za hrvaške medije dejala, da izpiranje nosu s preparati, ki vsebujejo morsko sol, lahko pomaga pri odstranjevanju delcev virusa iz nosu. Kot je dejala za časnik 24 sata, je ljudem v samoizolaciji svetovala, naj nekajkrat dnevno izplaknejo nos ter po dveh do treh dnevih znova opravijo test. Večina je potem bila na testu negativna in samoizolacija ni bila več potrebna, je dejala. Poudarila pa je, da je potrebno izdelati ustrezno študijo, da bi se metoda pokazala kot znanstveno in strokovno relevantna.

Na zagrebški kliniki so sicer že začeli pilotni projekt o higieni nosu kot metodi za zmanjševanje obstoja virusa v nosu obolelih s covidom-19, poroča danes Večernji list. Kot dodaja, metoda, ki jo predlaga Markotićeva, ni nova v medicinskem boju proti virusu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  22 .09. 2020 ob  13: 34
Kaj pa pljuča? Ima kakšno idejo kako pljuča "izpirat"? Predvsem pljuča so pri okuženih nabasana z virusom, še posebaj pa pri tistih, ki so imeli zaplete. Verjetno bi moralo tudi to izpiranje nosu pomagat, bolj verjetno pa bi omogočalo imet lažno negativne rezultate.