NA HRVAŠKEM PRIJELI TIHOTAPCE TOBAKA IZ BIH V SLOVENIJO: Zaslužili so okoli pol milijona evrov

Kronika

Hrvaška policija je prijela osem hrvaških državljanov, ki so tihotapili tobak iz Bosne in Hercegovine na Hrvaško in v Slovenijo. Gre za del 13-članske kriminalne skupine, v kateri so bili tudi trije slovenski državljani, ki so za hrvaško pravosodje nedostopni. V operaciji hrvaške policije Nicotiana 4 je sodelovala tudi slovenska finančna uprava.

Osumljence, ki so stari od 32 in 57 let, so ovadili hrvaškemu uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zaradi kaznivih dejanj, ki so jih storili kot člani kriminalnega združenja, ter zaradi izogibanja carinskim dajatvam in nedovoljene trgovine.

Uskok je začel preiskavo proti 13 osebam, ki naj bi med septembrom lani in 27. aprilom letos v najmanj 80 primerih iz BiH pretihotapile več kot 27.300 zavojev cigaret, ki niso imeli trošarinskih znamk. V najmanj 14 primerih so več kot 5200 zavojev cigaret pretihotapili v Slovenijo. Sumijo, da so člani skupine oškodovali državni proračun za skoraj 5,9 milijona kun (786.000 evrov) ter nezakonito zaslužili več kot 3,5 milijona kun (500.000 evrov).

Trojico članov skupine sumijo, da so v treh primerih aprila in maja letos iz Slovenije na Hrvaško pretihotapili tudi najmanj 450 kilogramov aromatiziranega rezanega tobaka, ki so ga nabavili v drugih državah članicah EU. Tako so oškodovali državni proračun za najmanj 396.000 kun (53.000 evrov), s prodajo tobaka na črnem trgu pa so pridobili 49.500 kun (6600 evrov), še navaja Uskok.

Med policijsko akcijo Nicotiana 4 so prav tako zaplenili več kot 4000 kilogramov tobaka ter več kot 1100 zavojev cigar kot tudi opremo za rezanje tobaka. Zaplenili so še štiri avtomobile, ki so jih uporabljali za tihotapljenje blaga. Del tobaka in opreme so zaplenili tudi na območju Slovenije, je objavila koprivniško-križevška policijska uprava na svoji spletni strani. Osmerica prijetih članov skupine je v priporu, preostalih pet je za pravosodje nedostopnih, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija