NA HRVAŠKEM NAJVEČ OKUŽB PO 8. MAJU: Tako bodo ravnali z okuženimi turisti

Svet

Na Hrvaškem so od petka zabeležili še 19 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število po 8. maju, ko so imeli 36 primerov. Največ okuženih v preteklih 24 urah, po sedem, je bilo na območju Zagreba in Splita, je objavil hrvaški štab civilne zaščite. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil navodila za postopke v primeru okužbe turistov z novim koronavirisom. Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo zbolelih oseb.

Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako na Hrvaškem od začetka pandemije povišalo na 2299. Doslej se je pozdravilo 2142 ljudi, umrlo pa je 107, so objavili v današnjem sporočilu nacionalnega štaba. Kot so dodali, je 50 oseb aktivno obolelih, od tega se jih osem zdravi v bolnišnicah. Nihče pa ne potrebuje medicinskega ventilatorja.

Poleg Zagreba in splitsko-dalmatinske županije so okužbe zabeležili tudi na območju primorsko-goranske in šibeniško-kninske županije, kot tudi v dveh županijah v Slavoniji. V zadnjih 24 urah so izvedli 388 testiranj, skupno pa več kot 72.200 oseb.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v današnjem pogovoru za hrvaški radio dejal, da je število okuženih znatno, a glede na epidemiološko stanje v sosednjih državah tudi pričakovano. V preteklih treh dneh so na Hrvaškem zabeležili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike.

HZJZ je določil predpogoje, ki jih morajo izpolniti lokalni štabi civilne zaščite in lokalna samouprava. Med drugim bodo morali zagotoviti objekte za izolacijo turistov, ki bodo zboleli s covidom-19, a ne bodo potrebovali bolniške nege. Morali bodo zagotoviti tudi objekte za organizirano karanteno ali samoizolacijo za zdrave goste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Kot so navedli, bodo to lahko vzpostavili v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah in podobnih objektih, ki zadovoljujejo potrebe izolacije. Zagotoviti bo treba tudi zdravniško skrb.

Gosti iz drugih držav, ki jim bo potrjena bolezen covid-19, in tudi njihovi kontakti se bodo lahko pred potekom izolacije vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju transporta, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Če bodo turistom iz drugih držav ugotovili hujšo obliko bolezni covid-19, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.

Ponovil je, da morajo imeti državljani Srbije in BiH, ki želijo vstopiti na Hrvaško, upravičeni razlog za potovanje, kar morajo utemeljiti z ustrezno dokumentacijo. Spomnil je, da je Hrvaška omilila epidemiološke ukrepe zgolj za deset držav članic EU, ki imajo dobro epidemiološko situacijo. Med njimi je tudi Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija