NA HRVAŠKEM BODO POOSTRILI NADZOR PROMETA: V prihodnjem letu z dodatnimi kamerami po vsej državi

Svet

Javno podjetje Hrvatske ceste bo v prihodnjem letu postavilo 40 kamer za nadzor prometa na državnih cestah na različnih koncih Hrvaške, so včeraj poročali hrvaški mediji. Gre za dodatne kamere za nadzor prometa. Hrvaška policija je letos začela postavljati več deset kamer za nadzor hitrosti na hrvaških državnih cestah.

Postavljanje dodatnih kamer na državnih cestah je del projekta ustanovitve novega osrednjega centra za nadzor in upravljanje s prometom na državnih cestah, ki bo skupaj z nacionalno pristopno točko (NPT) nameščen v Karlovcu leta 2020, je včeraj poročal Večernji list. Hrvatske ceste načrtujejo do leta 2025 nadzorovati promet na državnih cestah s približno 300 kamerami.

V Hrvatskih cestah so izpostavili, da bodo v prihodnjem letu postavili 40 kamer ali po dve kameri na državnih cestah v vsaki od hrvaških županij. Pojasnjujejo, da je namen video nadzora zbiranje podatkov o stanju na cestah, prometu in vremenskih pogojih, da bi lahko optimalno upravljali s prometom in povečali prometno varnost. V NPT, ki je digitalni vmesnik, bodo združevali vse prometne informacije, vključno s stanjem na hrvaških avtocestah in jih posredovali uporabnikom, kot je hrvaški avtoklub (Hak).

Poleg video nadzora prometa bodo s kamerami lahko posneli tudi registracije posameznih vozil in morebitne prometne prekrške, vključno s prekomerno hitrostjo in prevoženo rdečo luč. Kamere bodo zabeležile prometne incidente, kot so nesreče ali razsuti tovor na cestiščih, navaja časnik. Kot dodaja, bodo informacije o prometu in prekrških, ki jih bodo hranili najmanj 48 ur, na voljo tudi hrvaški policiji. Preizkusna faza projekta se bo začela oktobra 2020, napoveduje še Večernji list. Ko bo projekt zaživel, bo Hrvaška postala tudi del evropskega inteligentnega transportnega sistema (ITS).

Do naslednje turistične sezone nameravajo na Hrvaškem postaviti kamere za nadzor hitrosti tudi na približno 1000 kilometrih avtocest, za katere skrbi javno podjetje Hrvatske autoceste (Hac).

Sredi prejšnjega meseca smo poročali, da bodo nadzor prometa poostrili tudi v sosednji Italiji, kjer so na različnih avtocestnih odsekih postavili enajst naprav za merjenje hitrosti safety tutor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija