NA HRVAŠKEM 86, V BiH 200, V SRBIJI 325 NOVIH OKUŽB: Številke se skokovito povečujejo tudi v drugih državah

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 86 novih okužb z novim koronavirusom, en človek je umrl, je danes sporočila tamkajšnja civilna zaščita. Trenutno je v državi okuženih 798 ljudi, med njimi jih 85 potrebuje bolnišnično zdravljenje, trije so na ventilatorju.

Vsega skupaj so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem potrdili pri 3094 ljudeh, 113 jih je umrlo, 2183 pa jih velja za ozdravljene. Največ novih primerov v zadnjih dneh beležijo na območju Zagreba - v zadnjem dnevu so jih tam potrdili 36 - ter na zahodu države. Okužbo so med drugim nazadnje potrdili tudi pri eni osebi iz Istre, pa tudi pri sedmih ljudeh v Dubrovniku - neuradno naj bi bila sedmerica konec junija na poroki v Zagrebu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V petek so iz Hrvaške poročalo o še višjem številu novih okužb - v 24 urah so jih namreč potrdili 96, kar je bilo največ po 1. aprilu.

V BiH prek 200 novih okužb z novim koronavirusom, največ od začetka epidemije

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 289 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. 186 okužb so zabeležili v Federaciji BiH - od tega 99 v Sarajevu -, 103 pa v Republiki srbski, so danes sporočile zdravstvene oblasti v državi. V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili še 325 novih primerov okužbe, umrlo je osem ljudi.
 
V BiH število okužb z novim koronavirusom že nekaj časa vztrajno narašča. Potem ko od konca junija dnevno število redno presega 100, je bilo danes prvič doslej potrjenih več kot 200 primerov okužbe. V petek so jih potrdili 173. Skupno so doslej v državi potrdili prek 5000 okuženih, približno polovica jih je že okrevala. Umrlo je skupno 190 ljudi.

V Srbiji v enem dnevu potrdili še 325 okužb

Razmere se še naprej zaostrujejo tudi v Srbiji, kjer so v zadnjem dnevu ob nekaj več kot 7400 testih potrdili še 325 okužb. Za posledicami okužbe je umrlo še osem ljudi, na ventilatorjih je trenutno 86 bolnikov. Največ smrtnih žrtev od začetka epidemije so v Srbiji zabeležili v petek, ko je umrlo 11 ljudi. Vsega skupaj so doslej potrdili 15.829 primerov okužbe, umrlo je 306 ljudi.

Najhuje je trenutno v Beogradu, kjer so zabeležili kar 80 odstotkov vseh novih okužb v zadnjih dneh, na spletni strani poroča časnik Blic. V približno desetih mestih v državi, vključno s prestolnico sicer znova veljajo številni omejevalni ukrepi.

V Črni gori največ dnevnih okužb z novim koronavirusom v drugem valu epidemije

V Črni gori so danes potrdili 57 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast okužb na dnevni ravni po začetku drugega vala epidemije 14. junija, je sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V zadnjih treh tednih so v Črni gori zabeležili 396 okužb z novim koronavirusom. Dve osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

V Črni gori so v prvem valu, ki je trajal od sredine marca do začetka maja, potrdili 324 okužb z novim koronavirusom. Črna gora se je nato kot prva v Evropi razglasila za državo brez novega koronavirusa, a so nato v državi po 42 dneh ponovno potrdili okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus naj bi v državno vnesli državljanih Črne gore, ki so bili v Srbiji in so se v državo vrnili prek BiH. Obvezi karanteni so se izognili tako, da so zamolčali, da so bili v Beogradu, še navaja Hina.

V Severni Makedoniji v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 64 v Skopju. Opravili so 1296 testov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.  V Severni Makedoniji je trenutno 3611 aktivnih okužb, od tega v Skopju 1987. Po podatkih makedonskega ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 nazadnje umrlo šest bolnikov; trije v Skopju, po eden v krajih Kumanovo, Štip in Berovo.

Skupno so v Severni Makedoniji doslej potrdili 6932 primerov okužb z novim koronavirusom in 334 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je 2987 bolnikov.

V Avstriji ponovno več kot 100 novih dnevnih okužb z novim koronavirusom

Število novih dnevnih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji danes ponovno preseglo številko 100. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob tem napovedal uvedbo t. i. sistema semaforja, prek katerega bodo prebivalce, podobno kot pri opozarjanju na snežne plazove, seznanjali z razmerami glede covida-19 v posameznih deželah.  Sistem naj bi uvedli do septembra kot posebno pripravo na morebitni jesenski val okužb.

"Preprost štiristopenjski sistem, od rdeče prek oranžne in rumene do zelene, naj bi na podlagi znanstvenih kriterijev avtomatizirano podajal sliko aktualnih okužb z novim koronavirusom, ter s tem tudi določal, kdaj je treba sprejeti določene ukrepe in kdaj jih je mogoče omiliti," so ob tem sporočili z avstrijskega ministrstva za zdravje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom. Aktivnih okužb je 853. Največ novih okužb so zabeležili na Dunaju (53), sledijo Zgornja Avstrija s 35 novimi okužbami ter avstrijska Štajerska z desetimi. Anschober je ob tem ocenil, da je prebivalstvo postalo manj predvidno ter da bodo regionalni izbruhi pomenili opozorilni klic za ta del prebivalstva. Znova je pozval k odgovornemu ravnanju. "Virus je še naprej z nami in ob brezbrižnosti lahko ponovno izbruhne in še vedno je nevaren," je posvaril.

V Kataloniji zaradi porasta okužb v karanteno območje z 200.000 prebivalci

V Španiji so prvič od rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa danes znova odredili karanteno za večjo območje. Gre za okrožje Segria v Kataloniji, kjer živi približno 200.000 ljudi, večina v mestu Lleida. Na območju so namreč v preteklem tednu zabeležili povišanje števila okuženih, je danes povedal katalonski predsednik Quim Torra.

Karantena velja od danes od 12. ure po lokalnem času, po novem pa ne sme nihče vstopati na območje ali ga zapustiti razen zaradi odhoda na delo. Tamkajšnji prebivalci se sicer lahko do 16. ure še vrnejo na svoje domove. Policija bo na vstopnih cestah postavila nadzorne točke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znotraj zaprtega območja obsežnejši ukrepi karantene po besedah katalonskega ministrice za zdravje Albe Verges niso predvideni. Podjetja in restavracije tako ostajajo odprti, ljudje lahko zapuščajo svoje domove. So pa prepovedana zbiranja več kot desetih ljudi in obiski v domovih za ostarele. Ministrica je še pozvala ljudi, naj omejijo ali prestavijo družinska praznovanja.

V Rusiji število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 10.000

V Rusiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 10.000, so danes sporočile oblasti. Število je nižje kot v številnih drugih državah z večjimi izbruhi novega koronavirusa, a kot so priznale pristojne zdravstvene oblasti, uradno število smrtnih žrtev zajema le tiste, pri katerih je covid-19 glavni vzrok smrti. 

V zadnjem dnevu so v državi potrdili 168 smrti, skupno 10.027, izhaja iz podatkov na vladni spletni strani. Okužb so doslej potrdili 674.515, kar je tretje najvišje število na svetu, a dnevno število novih primerov v zadnjem mesecu pada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število smrtnih žrtev je medtem precej nižje kot v številnih drugih državah. Rusija je že pojasnila, da so v podatke na spletni strani vlade zajeti le ljudje, pri katerih je covid-19 naveden kot glavni vzrok smrti.

V Indiji rekordno število dnevnih novih okužb z novim koronavirusom

V Indiji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 22.771 okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 648.315. Zaradi covida-19 je v državi umrlo 442 ljudi, skupno 18.655, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.  Trenutno je v Indiji 235.433 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej je okrevalo 394.226 bolnikov s covidom-19. Po številu okužb je Indija četrta država na svetu, za ZDA Brazilijo in Rusijo. Po predvidevanjih bi lahko že v nedeljo prehitela Rusijo, kjer so doslej potrdili 666.941 okužb z novim koronavirusom.

Indija, ki je zaradi pandemije covida-19 25. marca uvedla ene od najstrožjih ukrepov na svetu, je sredi maja začela te ukrepe rahljati. Takrat so ponovno zagnali domač letalski in železniški promet ter odprli urade in tržnice. a nekaterih območjih, vključno z Mumbaijem, so zaradi najnovejšega porasta okužb ponovno uvedli karanteno in druge ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. V prestolnici New Delhi, ki je eno od žarišče okužb, strogi ukrepi veljajo za več kot 250 območij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija