NA HRVAŠKEM 52 VEČ OKUŽB KOT VČERAJ: Od danes prebivalci ne bodo več smeli od doma

Svet

Na Hrvaškem so od nedelje popoldne potrdili 52 novih okužb z novim koronvirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 306, je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je, da je na ventilatorje priključenih pet obolelih. Od danes prebivalci Hrvaške ne bodo več smeli od doma.

Laboratorijsko so testirali več kot 2650 vzorcev pri sumih okužbe na novi koronavirus, je na novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu dejal Beroš. Obdukcija 65-letnega moškega, za katerega sumijo, da je prva žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, pa še ni končana, je dejal.

Potrdil je, da je na zagrebško letališče minulo noč prispelo letalo družbe Croatia Airlines, ki je pripeljalo še drugi del humanitarne pomoči, ki so jo prispevali Združeni arabski emirati. Gre za zaščitno zdravstveno opremo, ki je namenjena predvsem zdravstvenemu osebju.

Hrvaški notranji minister in šef štaba civilne zaščite Davor Božinović je dejal, da bodo danes uvedli nov ukrep v boju proti novemu koronavirusu, potem ko so v nedeljo zaprli tudi vse tržnice in trgovine v okviru tržnic. Po novem bodo prepovedali gibanje prebivalcev zunaj njihovih stalnih in začasnih prebivališč, da bi poskusili upočasniti širjenje okužbe.

Božinović je povedal, da bodo določili tudi izjeme, ki se predvsem nanašajo na zdravstvene delavce, pa tudi zaposlene v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih, ter novinarje. "Ukrepi bodo vse ostrejši in hitrejši, odvisno od tega, kako se bodo vsi na Hrvaškem obnašali glede na že sprejete ukrepe," je napovedal.

Povedal je, da se bodo tisti Zagrebčani, ki so zaradi potresa v nedeljo poiskali zatočišče v drugih delih države, predvsem ob obali, lahko vrnili domov. Pojasnil je, da je to pomembno tudi zaradi tega, ker majhna mesta ob obali nimajo ustreznih zdravstvenih zmogljivosti v primeru okužbe.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je potrdil, da je celotna hrvaška epidemiološka služba v najvišji stopnji pripravljenosti zaradi nevarnosti novega koronavirusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija