NA HRVAŠKEM 151, V AVSTRIJI 191 NOVIH OKUŽB: 'Virus prihaja z avtom', od jutri strožji ukrepi na mejah

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1337 testiranjih zabeležili 151 novih okužb s koronavirusom, en človek je umrl za covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 191 novih okužb z novim koronavirusom, kar je v primerjavi z dnevom pred tem, ko so poročali o več kot 300 novih okužbah, znaten upad. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je danes posvaril pred širjenjem virusa iz držav Zahodnega Balkana, ki da v Avstrijo prihaja "z avtomobilom", torej z dopustniki.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je na Hrvaškem aktivnih 1185 okužb z novim koronavirusom. 126 ljudi se zaradi novega koronavirusa zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je enajst na ventilatorjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ, 36 novih primerov, so zabeležili v prestolnici Zagreb, sledita splitsko-dalmatinska županija z 28 ter šibeniško-kninska z 19 na novo okuženimi, kažejo podatki županijskih štabov civilne zaščite.

Na Hrvaškem so doslej potrdili skupno več kot 6500 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 166 življenj. Največ novih primerov so potrdili v petek, ko so zabeležili 208 novih okužb.

Po podatkih notranjega ministrstva so v Avstriji danes zabeležili 191 novih okužb, medtem ko jih je bilo v soboto 303. To je bilo najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila.

Največ, 86, jih je bilo na Dunaju, sledijo Spodnja Avstrija z 39, Zgornja Avstrija s 24 in Štajerska s 14 novimi okužbami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

VIDA MACURA IN NUŠA ROJS V KOPRU: Kaj sta punci ekstremno (za)kuhali? (VIDEO in FOTO)

Nuša slovensko Obalo zelo dobra pozna in zelo rada jo tudi večkrat obišče. Med drugim meni, da je zdravju prijazna morska atmosfera, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah, ko se soočamo s korona virusom, najbolj primerna lokacija za oddih. Nuša je Štajerka, s petjem se ukvarja že vrsto let.

Na testiranjih za novi koronavirus je bilo doslej pozitivnih skupno 23.370 ljudi, 728 jih je umrlo, 20.681 pa ozdravelo. V bolnišnicah se zdravi 84 ljudi, od teh jih je 19 na intenzivni negi.

Avstrija je zaradi povečanja novih okužb v državi napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov iz Hrvaške, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Ti bodo morali predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

V luči naraščanja okužb v državi se je danes oglasil tudi kancler Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", s čimer je po poročanju APA posvaril pred skrb vzbujajočimi razmerami v državah Zahodnega Balkana, ki so hkrati tudi zelo priljubljene destinacije med Avstrijci, ki potujejo na morje.

Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je po poročanju APA s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija