NA GORIŠKEM SE OBETA ZLOM GOSPODARSTVA: Jo bo zajela gospodarska ujma neslutenih razsežnosti?

Slovenija

"Goriško bo zajela gospodarska ujma neslutenih razsežnosti, zato celo Slovenijo kličemo na pomoč! Tako kot so bile desetletja deležne pomoči slabše razvite občine, zlasti na vzhodu Slovenije, solidarnost pri odpravljanju posledic epidemije covid-19 in posledic omejitev na meji z Italijo sedaj potrebujejo občine na zahodu države," ob napovedanem obisku ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na Goriškem izpostavlja novogoriški župan Klemen Miklavič. Konservativen pristop pri "odpiranju" meje z Italijo je iz zdravstvenih razlogov razumljiv, a potrebno se bo soočiti s hudimi gospodarskimi posledicami, pravijo na Goriškem.

Razloge za slabe gospodarske obete in posebno obravnavo regije bo novogoriški župan Klemen Miklavič skupaj z župani Občine Brda Francem Mužičem, Občine Kanal ob Soči Tino Gerbec, Občine Miren-Kostanjevica Mauricijem Humarjem in Občine Šempeter-Vrtojba Milanom Turkom danes predstavil ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, ki se bo na povabilo novogoriškega župana prišel seznanit z razmerami na Goriškem. Hojsu bo župan pojasnil, da bo v primeru, da bo omejitev prehajanje meje trajala še dolgo, to imelo dramatične posledice za gospodarsko in socialno situacijo celotne severne Primorske. 

"Napovedan konservativen pristop pri obravnavi meje z Italijo razumemo in sprejemamo, saj je zdravje ljudi na prvem mestu. Vendar opozarjamo, da bo imel restriktivni režim na meji z Italijo usodne posledice za naše gospodarstvo. Potrebovali bomo solidarnost celotne države, tako kot so v zadnjih desetletjih solidarnost uživale slabše razvite regije zlasti na vzhodu države," poudarja novogoriški župan.

V igralništvu, gostinstvu, nastanitvah in trgovini so posledice že znane. Zlasti v igralništvu lahko pričakujejo na Goriškem veliko škodo in zelo resno situacijo. Samo največja igralnica ima v regiji približno 1300 zaposlenih in ustvari okrog 100 milijonov evrov prometa ter občinam odvede koncesijsko dajatev. Vsega tega sedaj ni več in glede na stanje v Italiji, od koder prihaja velika večina gostov, okrevanja še dolgo ni pričakovati.

"Od vlade pričakujemo posebno obravnavo regije in razvojno pomoč tako v obliki posebnih razvojnih sredstev kot v obliki davčnih olajšav in omogočanja posebnega davčnega statusa. Ne potrebujemo miloščine, potrebujemo samo ugodnejšo obravnavo in razvojno pomoč, da podjetja, ki so odvisna od italijanskega trga, premostijo težavno obdobje in da hkrati okrepimo podjetja in panoge, ki bodo okrepile gospodarsko strukturo in zmanjšale odvisnost od italijanskega trga. Omogočati bo potrebno tudi nastanek novih podjetij in dejavnost samostojnih podjetnikov, občinam pa premostitveno nadomestiti prihodke iz turizma in koncesijske dajatve iz naslova iger na srečo," v pričakovanju obiska ministra navaja novogoriški župan.

Napovedani restriktivnejši ukrepi na meji z Italijo v primerjavi z ostalimi državnimi mejami že imajo in bodo imeli poleg negativnih učinkov na gospodarstvo tudi velik vpliv na življenje prebivalcev Nove Gorice in Gorice, ki živijo v enotnem urbanem področju, njihove vsakodnevne poti pa so zelo prepletene. Omogočanje prehajanja meje zgolj preko ene kontrolne točke na Goriškem, na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu v Vrtojbi, tako Novogoričanom kot Goričanom povzroča kopico težav

Skupaj z goriškim županom Rodolfom Ziberno bo zato novogoriški župan popoldan ministra na Trgu Evrope, ki je skupen obema Goricama in zato simboličen, pozval, da omogoči odprtje še ene vstopne točke za pešce in kolesarje na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. In sicer le za tiste prebivalce, ki imajo za prehod meje utemeljene razloge, kot npr. živijo na eni strani meje in delajo na drugi oziroma negujejo svoje sorodnike v sosednjem mestu. "Pri čemer je potrebno pri prehajanju kontrolne točke poskrbeti za ustrezne ukrepe, da ne bi ogrožali zdravstvene situacije na obeh straneh," poudarja novogoriški župan. Pri tem ne izključuje možnosti posebnih administrativnih ukrepov, ki bi pri prehajanju urbanih kontrolnih točk priviligirali občane občin ožje Goriške in občin Gorica, Sovodnje ob Soči in Števerjan. Zadnje tri so tudi občine, kjer živi največ pripadnikov slovenske skupnosti za mejo.

Zamejski Slovenci so z aktualnimi ukrepi praktično izolirani od matične domovine, zato je župan Miklavič njihove predstavnike povabil na srečanje z ministrom. Z Alešem Hojsem se bosta tako srečala predstavnika Slovenskih organizacij v Gorici deželni tajnik SKGZ Livio Semolič in predsednik SSO Walter Bandelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Sanokan |  05 .05. 2020 ob  11: 44
Brez Italije,je cela Slovenija,gospodarsko,na kolenih.