Na Goriškem brez elektrike še vedno 880 odjemalcev

Goriška

Preko dneva je delavcem Elektra Primorske uspelo vsaj začasno sanirati večino napak na distribucijskem omrežju, ki so nastale zaradi burje. Dela trenutno še potekajo v Breginjskem kotu na Kobariškem in v zgornjem delu Baške grape na Tolminskem, kjer naj bi bilo brez električne energije še okoli 880 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorska.

Do večera naj bi tudi na preostalih območjih vzpostavili vsaj zasilno dobavo električne energije. V primeru, da ne bodo uspeli popraviti omrežja do najbolj oddaljenih vasi, kot so Podbela, Robidišče, mejni prehod Robič in vas Krn, bodo v teh naseljih za začasno napajanje z električno energijo namestili agregate.

V dveh dneh je bilo za pregledovanje distribucijskega omrežja, odkrivanje napak, odstranjevanje podrtega drevja in sanacijo nastalih razmer vključenih 150 sodelavcev Elektro Primorske in pogodbenih partnerjev, je v sporočilu še zapisal direktor sektorja za distribucijsko omrežje Radko Carli.

Slika je simbolična

Največ težav povzročalo padlo drevje

Kot so v Elektru Primorska še ugotovili, je velika večina poškodb distribucijskega omrežja nastala zaradi padcev drevja na daljnovode, kar je povzročilo pretrganje vodnikov in porušitev stebrov. Zavedajo se, da bodo morali še pred začetkom zime trajno sanirati poškodbe omrežja, da se bodo izognili dodatnim izpadom napajanja in povečevanju škode.

Poškodovanih okrog 120 objektov

Na severnem Primorskem je bilo zaradi močne burje poškodovanih okrog 120 objektov, je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač. Najhuje je bilo na območju občin Kobarid in Tolmin, kjer je veter poškodoval tudi 15 gospodarskih in upravnih objektov. Precejšnja bo škoda zaradi odkrite strehe podjetja TKK Srpenica, na Kobariškem pa je zaradi močnega vetra nastala škoda na strehah podjetij Oplast in TIK Kobarid.

Zaradi burje je na regionalni cesti Ajdovščina - Podnanos še vedno prepovedan promet za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do 8 ton, na hitri cesti Razdrto - Vrtojba med Nanosom in Ajdovščino pa je prepovedan promet za kamp prikolice vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na cesti Kobarid - Bovec med Trnovim in Serpenico je zaradi podrtega drevja postavljena polovična zapora.