Na Goriškem bodo izdali prvi slovenski koledar za slepe in slabovidne

Goriška

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica so se odločili za izdelavo koledarja s povečanim tiskom in brajico, ki je prilagojen tudi za slepe in slabovidne osebe in je dejansko prvi tovrstni koledar v Sloveniji.

Pri izdelavi slik za koledar je sodelovalo osem članov društva. Izdajo koledarja pa je podprl Lions klub Nova Gorica.

Zamisli o pripravi posebnega koledarja, ki bi bil prilagojen tudi slabovidnim in slepim osebam, so tlele v društvu že vse od likovne razstave ob 60-letnici društva, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik društva Igor Miljavec. "Po šestih letih nam je to uspelo, koledar za leto 2014 pa bo namenjen tako slepim kot tudi ostalim uporabnikom," je povedal Miljavec.

Foto: Radio Robin

Povedal je še, da so imeli veliko težav pri iskanju ustreznega tiskarja, ki je lahko ustrezno natisnil koledar v brajici. "Potrebovali smo kar pol leta, da smo ga našli. Všeč mi je tudi, da smo zanj uporabili dela, ki so nastala na naših slikarskih delavnicah," je še povedal predsednik novogoriškega društva.

Podobne koledarje že izdajajo v tujini

Slabovidna članica Sonja Jež jih je videla pri svoji prijateljici. "Zamisel o takem koledarju mi je bila všeč, zato sem o njej o povedala Igorju Miljavcu, ki me je pri tem podprl. In tako je izdelek, za katerega smo ob pomoči mentorja likovnih delavnic Damjana Cvetka pripravili slike, sedaj pred nami," je dodala.

Natančne naklade koledarja še ne vedo, saj se bodo o njej s tiskarno dogovarjali glede na število prednaročil in povpraševanja. Po besedah Miljavca prva naročila že prihajajo, prvi izvodi pa bodo kupcem na voljo konec tega ali v začetku naslednjega meseca.