Na evroskupini danes na kratko tudi o Sloveniji

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes na kratko obravnavali tudi Slovenijo. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko bo poročal o poteku bančnega pregleda, ki naj bi bil končan še ta mesec. V ospredju bodo sicer Grčija, programa pomoči za Španijo in Irsko, ki sta tik pred iztekom, ter bančna unija.

Zasedanja evroskupine naj bi se po prvotnih načrtih udeležil finančni minister Uroš Čufer, vendar bo zaradi pestrega političnega dogajanja - odločanja o proračunu in zaupnici vladi Alenke Bratušek ter nepremičninskem davku - danes ostal v Sloveniji. V Bruslju bo tako samo v petek.

V ospredju pozornosti bo tokrat po nekajmesečnem premoru spet Grčija. Grška vlada se s trojko mednarodnih posojilodajalcev ne more dogovoriti o tem, kolikšna bo fiskalna vrzel v letu 2014 in kako jo zapolniti. Od dogovora je odvisen naslednji, milijardni obrok posojila državi.

Pozornost bo usmerjena tudi v Španijo in Irsko, ki sta tik pred iztekom programa pomoči. Obe ga izvajata dobro. A medtem ko Španija načrtuje "čist izstop" iz programa, torej brez varnostnih ukrepov, se Irska še ni odločila, ali bo zaprosila za previdnostno posojilo.

Tretja ključna tema bo gradnja bančne unije. Območje evra se pripravlja na temeljit zdravstveni pregled 130 sistemskih bank, ki bo osvetlil luknje, zato je ključno doreči jasna pravila za urejeno sanacijo in likvidacijo bank in enotni organ, ki bo bdel nad njihovim izvajanjem.

Deli novico: