NA DEBELEM RTIČU OSNOVNOŠOLCI POKAZALI SVOJE ZNANJE PRVE POMOČI: Med najboljšimi ni Primorcev

Ankaran

V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič je v soboto potekalo že 12. državno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči. Sodelovalo je 11 najboljših ekip z regijskih preverjanj, kjer so sodelovale ekipe, ki so pred tem svoje znanje že preverile na lokalnih osnovnošolskih preverjanjih. Zmagala je ekipa osnovne šole Vavta vas, drugo in tretje mesto je pripadlo ekipama osnovnih šol Šempeter v Savinjski dolini in Jožeta Krajca Rakek.

Preverjanje je potekalo v prijetnem sončnem, obmorskem okolju. Udeleženci so se na otvoritveni slovesnosti v amfiteatru zbrali okoli 9. ure. Pol ure kasneje je sledil teoretični preiskus znanja, ki je potekal do 10.15. Sledilo je delo ekip na petih delovnih mestih, ki so prikazovala različne življenjske okoliščine, v katerih so morali osnovnošolci nuditi prvo pomoč ponesrečencem v prikazani nesreči. Prikazovale so različne situacije, v katerih je bilo potrebno oskrbeti zelo različne poškodbe.

Med delovnimi mesti so se udeleženci ustavili tudi na počivališčih, ki so se nanašali na tri različne tematike. Prvo se je nanašalo na krvodajalstvo. Udeleženci so izvedeli več o krvnih skupinah, darovanju krvi in organov. Za drugo počivališče so poskrbeli reševalci in policija, ki so udeležencem pojasnili, kako pomagajo na kraju dogodka. Na tretjem počivališču so čebelarji predstavili življenjski cikel čebel, oskrbo po pikih čebel in pripomočke, ki jih uporabljajo pri delu s čebelami. AMZS pa je v svoji delavnici predstavil vlogo pripenjanja z varnostnim pasom v cestnem prometu.

Kot so sporočili iz Rdečega križa Slovenije (RKS), osnovnošolske ekipe prve pomoči delujejo podobno kot članske. Njihovo usposabljanje vodijo učitelji oziroma mentorji prve pomoči, ki kot prostovoljci vsaj eno leto aktivno sodelujejo v programu članskih ekip prve pomoči. V ekipi je šest članov in ena rezerva, na preverjanjih pa pokažejo teoretično in praktično znanje.

Deli novico:

xxl |  14 .05. 2018 ob  11: 39
Me nič ne čudi da ni Primorcev...večina učiteljev na primorskem je zafrustriranih do točke, da se jim prav nič več ne da delat...