Potnikom preprečili vkrcanje na rešilne čolne

Kronika

Potnikom na ladji Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob italijanskem otoku Giglio, so ob začetku brodoloma preprečili vkrcanje na rešilne čolne, je danes na sodišču v mestu Grosseto v osrednji Italiji povedala članica posadke.

V Grossetu sodijo kapitanu Coste Concordie Francescu Schettinu, ki ga bremenijo nenaklepnega uboja in drugih resnih zločinov. Schettinu grozi do 20 let zaporne kazni.

"Potniki so želeli splezati v rešilne čolne, prizadevali so si oditi, a nismo imeli ukaza s poveljniškega mostu in jim nismo mogli dovoliti vkrcanja," je v nadaljevanju sojenja danes povedala članica posadke Jacqueline Elisabeth Abbad Quine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dodala, ji je nadrejeni najprej odredil, naj potnike pomiri z besedami, da je vse pod nadzorom in da je ladjo prizadel le električni mrk.

Kapitan Schettino je čakal 70 minut, preden je 13. januarja 2012, ko je Costa Concordia blizu toskanskega otoka udarila v čer in se delno prevrnila, izdal ukaz za evakuacijo.

Abbad Quinejeva je Costo Concordio sama zapustila na prenatrpanem rešilnem čolnu, na katerem je bilo 150 ljudi. Med pričanjem se je članica posadke večkrat razjokala. "Resnično težko je vnovič podoživljati vse skupaj," je dejala.

Na krovu 290-metrske potniške ladje je bilo 4229 ljudi, v nesreči jih je 32 umrlo. Številni so prepričani, da bi bilo žrtev veliko manj, če bi evakuacijo ladje izvedli hitreje.

Ladje še vedno niso odstranili izpred obale otoka Giglio. Kot je povedal nadzornik del Franco Porcellacchia, bodo dela nadaljevali aprila, ko se bodo vremenske razmere izboljšale.