NA BROLU URADNO ODPRLI AVSTRIJSKI ČASTNI KONZULAT: Govorci izpostavili pomen Kopra in njegovega pristanišča za našo severno sosedo (FOTO)

Koper

V Kopru so včeraj slovesno odprli nove prostore avstrijskega častnega konzulata. To je po Mariboru drugi častni konzulat Avstrije pri nas, kar priča o pomenu Kopra in njegovega pristanišča za našo severno sosedo, kar so izpostavili tudi govorci ob tej priložnosti. Poudarili so tudi pomen gospodarskega in siceršnjega sodelovanja med državama.

Konzulat v Kopru, ki gostuje v zgodovinski stavbi Fontico na trgu Brolo v središču mesta, je sicer začel delovati že leta 2020, a so na slovesno odprtje zaradi epidemije novega koronavirusa počakali do danes. To je prvi častni konzulat Avstrije na Primorskem, pristojen je za celotno severozahodno Slovenijo.

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer je izpostavila, da Avstrija in Slovenija nista le geografski sosedi, ampak sta tudi kulturno in gospodarsko povezani. "Avstrija je najpomembnejši vlagatelj v Sloveniji, smo tudi najpomembnejša stranka Luke Koper," je dodala.

Veleposlanica je ob tem izrazila prepričanje, da bo avstrijski častni konzulat v Kopru pomembno prispeval k nadaljnjemu poglabljanju že tako odličnega gospodarskega sodelovanja med Avstrijo in Primorsko.

Po besedah koprskega župana Aleša Bržana izbira Kopra za sedež konzulata ni bila naključna, saj gre za gospodarsko, prometno in turistično središče južne Primorske in verjetno tudi širše.

"Z odprtjem konzulata bosta državi poglobili diplomatske odnose, predvsem pa postavili temeljni kamen za okrepljeno gospodarsko sodelovanje," je dodal župan.

Avstrijska častna konzulka v Kopru Urška Svetlik je izrazila prepričanje, da bodo ne le v Kopru, ampak tudi v celotni regiji s konzulatom pustili pomemben pozitiven pečat. Primorska lahko po njenih besedah kot gospodarsko razvita regija veliko ponudi.

Prvi predsednik koroškega deželnega zbora Reinhart Rohr, ki ga je spremljala številčna gospodarska delegacija Koroške gospodarske zbornice, pa je poudaril, da sta avstrijska Koroška in Slovenija pomembni partnerici v dialogu o vprašanjih, ki zadevajo slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

O številnih čezmejnih političnih vprašanjih, ki vplivajo na sosedsko sodelovanje, redno razpravlja tudi Skupni odbor Slovenija - avstrijska Koroška. Poleg gospodarskega sodelovanja so izpostavili tudi pomen slovenske obale za avstrijske turiste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija