NA BOVŠKEM PRVI POHOD ZA MIR: Pohodniki se bodo na vrhu srečali v znak miru med narodi

Slovenija

Ob mednarodnem dnevu miru bodo danes ob pomniku miru na Cerju pripravili tradicionalno zborovanje za mir. Slavnostna govornica na prireditvi, ki se bo začela ob 11. uri, bo evropska poslanka Tanja Fajon.

V kulturnem programu bodo sodelovali Orkester slovenske policije, dijaki novogoriške umetniške gimnazije, Kulturne akcije TIGR - Klub mladih ter Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna. Scenarij in režija osrednje prireditve na Cerju je bila v rokah Roka Andresa.

Že v petek so novogoriški gimnazijci povabili v goste na Cerje slovenske Unesco šole. Obeležitev je potekala v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja, geslo letošnje prireditve pa je bilo Prisluhnimo miru in naravi. Cilj projekta meja je krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, posledično sprejemanje drugačnosti in iskanje oblik sodelovanja. Dijaki s sodelovanjem v projektu pridobivajo in poglabljajo znanje na področju nacionalne kulturne in naravne dediščine.

Na petkovem druženju je sodelovalo okrog 460 dijakov in učencev Unescovih šol, ki so ustvarjali v literarnih delavnicah tujih jezikov, fotografski, biološki, likovni, lutkovni, multimedijski in umetnostno-zgodovinarski delavnici.

Ob mednarodnem dnevu miru pa bodo na Bovškem pripravili v nedeljo prvi pohod za mir preko Skutnika v Rezijo do planine Kot. Prihod na Skutnik bo mogoč z obeh strani, bovške in Rezije, pohodniki se bodo na vrhu srečali v znak miru med narodi. Predviden prihod na planino Kot bo ob 13.30, kjer bo potekala tudi slovesna prireditev ob mednarodnem dnevu miru. Dogodka se bodo udeležili tudi trije župani sosednjih občin in sicer župan Občine Bovec Valter Mlekuž, županja Občine Rezija Anna Micelli in župan Občine Kluže Fabrizio Fuccaro, tam bo tudi podpredsednik deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine Stefano Mazzolini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .09. 2019 ob  18: 17
NA BOVŠKEM PRVI POHOD ZA MIR? Ma kaj veste kje je Cerje in kje je Bovec?