BODO NA BONIFIKI DOBILI NOČNEGA VARNOSTNIKA? "Skuteraši" razbijajo in se hvalijo na družbenih omrežjih (FOTO)

Koper

Razdejanje, do katerega je prišlo v času praznikov na območju športnega parka Bonifika, je marsikoga pustilo brez besed. Gre za mladostniški vandalizem brez primere. Objestneži so v parku popolnoma uničili javne sanitarije, razbili so umivalnike in straniščne školjke, uničevali so klopce, smetnjake, prometno signalizacijo, uničili in izpraznili so tudi kavomat in avtomat s prigrizki

S takšnimi oblikami vandalizma se v Zavodu za šport Mestne občine Koper, ki je upravnik športnega parka, ukvarjajo skozi vse leto. Pri tem jim - posledično pa tudi občini in občanom - nastaja precejšnja materialna škoda.   

"Konstantno imamo težave z mladostniki, ki nam polomijo bodisi plastične sedeže na tribunah, bodisi naredijo škodo na ograji, največ škode pa povzročijo na javnih straniščih, kjer se v zimskem času največ zadržujejo, ker je toplo, in na igriščih za tenis. Ves čas brišemo grafite in popravljamo škodo, tega smo že vajeni," pravi direktor koprskega zavoda za šport Duško Madžarović, "a tako hudo, kot je bilo te praznične dni, ni bilo še nikoli".

Po besedah Madžarovića se vandalizem dogaja v večernih urah in na skoraj vseh površinah parka, ki se razteza na skupno 25.000 kvadratnih metrov. Varnostna služba zadnji obhod opravi do 23. ure, ko se park tudi uradno zapre. A mladih objestnežev to ne ovira, saj preskočijo ograjo.

"S svojimi dosežki se nato postavljajo na družbenih omrežjih, kar je bil tudi povod, da so nekatere med njimi po zaslugi varnostnika in nekdanje učiteljice koprske osnovne šole identificirali. Gre za skupino mladostnikov, ki jim pravijo skuteraši, ki se nikogar ne bojijo in ki po besedah varnostnika običajno pobegnejo še pred prihodom policije," razlaga Madžarović.

Prav velikost parka predstavlja poseben varnostni izziv, saj je na tako veliki površini tovrstne dogodke težko preprečiti, v pomoč pa ni niti kadrovska podhranjenost tako policije kot redarske službe. Madžarović rešitev vidi v vzpostavitvi videonadzora ter pogostejši in številčnejši prisotnosti policije in redarske službe. Sam videonadzor po njegovem mnenju ne bi zadostoval, saj kljub napredni tehnologiji storilcev pogosto ni mogoče prepoznati.

Z vandalizmom na Bonifiki so na Mestni občini Koper seznanjeni in so redarski službi tako po dogajanju v času novoletnih praznikov naročili okrepljen nadzor na območju parka in bolj pogoste obhode. Na občini pravijo, da se bodo problematike lotili sistematično in se v prihodnjih dneh na to temo sestali s predstavniki policije, krajevne skupnosti in s krajani. Preučili bodo tudi možnost videonadzora, dodatne osvetlitve in smiselnost zaposlitve nočnega varnostnika.

Na Medobčinski upravi Istre so seznanjeni z vandalizmom, do katerega je prišlo 26. decembra, ko je bil na parkirišču poškodovan kavomat. O ostalih dogodkih pa niso bili obveščeni, ker je poškodovanje javne infrastrukture s pirotehničnimi sredstvi izključno v pristojnosti policije. Občinskih redarjev, s katerimi bi lahko povečali prisotnost na kritičnih lokacijah, trenutno ni dovolj. Sicer se je včeraj iztekel razpis za zaposlitev osmih novih občinskih redarjev pripravnikov. 

Na Policijski upravi Koper ocenjujejo, da športni park Bonifika po številu kaznivih dejanj vandalizma ne izstopa. Lani so jih zabeležili sedem, od tega je šlo v enem primeru za tatvino gasilnega aparata. Ali so kakorkoli ukrepali zoper skupino mladostnikov, ki jo omenja Madžarović, na PU Koper pravijo, da konkretnih informacij zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  12 .01. 2023 ob  08: 20
Moj predlog: A je težko plačat neko detektivsko agencijo, da jih poslika in ugotovi, kje živijo? Verjetno najbolj poceni in tudi najbolj učinkovito. Naslednji korak: položnica na dom staršem. Dodatno: prijava pristojnim ustanovam: najprej šola, policija, CSD, .... Ukiniti zadevnim družinam vse socialne transferje in olajšave v šolah, vrtcih ipd. Predvidevam, da bi se hitro zmenili.
manemebasat |  11 .01. 2023 ob  13: 21
16
Tocno tako, kot je rekel mozartkugeln. Polivit jih ni tezko. Potem pa jim kot kazen za nekaj mesecev vsak dan nadet uniforme z napisom SMETAR. Te naj nosijo dopoldan v soli in popoldan med obveznim ciscenjem mesta. Vsako nespostovanje ukrepa jim kazen podaljsa za en mesec. Tej mulci se s tem vandalizmom bahajo pred vrstniki in najhujsa kazen za njih bi bila taka “sramota”!
alfa |  11 .01. 2023 ob  09: 02
-3
svoj čas je bonifika imela redarje oz.varnostnike,hm le kdo jih je dal odstraniti?...najbrž " ta novi" ,ki jih bo sedaj dal nazaj postaviti...hm hahaha
Pjero Panin |  10 .01. 2023 ob  17: 22
Tip je ze en profi atleticar krog je en kilometer malo vmes gremo na drugo stran ceste do bich voleja,clovk jih naredi sigurno 20km vsak dan.
Naj pridejo se malo se redarji in policaji,clovk se gor po stopnicah ne more.
Odkar so naredil driv in Mcdonalds so vsi tam
SudoMaGodo |  10 .01. 2023 ob  15: 45
46
Mislim, da je edini učinkovit ukrep ta, da se izsledi točno osebe, ki so škodo povzročile. Neki pavšalni ukrep kjer se bo postavilo varnostnika zato, da ga bodo ponoči mulci vlekli za nos in delali škodo tam kjer se trenutno NE bo nahajal s nesmiselni. Objestneži in njihovi starši potrebujejo kazen in prevzogojo. Po možnosti preden zrastejo v kulturi neodgovornosti in objestnosti v posameznike, ki si upajo kar jim paše. Sem se sprehajal dober mesec pa pol pred novim letom okoli kanala kjer so prezimovali mladi labodi pa je skupinica osnovnošolcev metala "ta mičkene" petarde v zelenje. Ko sem jih vprašal zakaj to počnejo so mi rekli, da plašijo ptice. Pa sem odvrnil, da ptice imajo tam svoj dom, ali jih ne bi raje pustili pri miru in petarde metali pod očkotov balkon. Nakar mi je en mali prč, mislim, da ni imel več kot dvanajst let, odgovoril, da mu "puca kurac". Mi je bilo vse jasno.
Olgo Franco |  10 .01. 2023 ob  15: 25
-27
Za ta denar, ki ga dobi nesposobni direktor gre lahko sam stražit v nočnem času….kolko je grd bi kar bežali pred njim….
mozartkugeln |  10 .01. 2023 ob  15: 08
45
Najprej polovit te mladeniče in jih postavit pred dejstva. Mislim, da za to ne rabimo ravno specialcev in forenzičnih laboratorijev, al? Ko bodo seznanjeni s stroški inventarja in dela, naj se odločijo ali bodo sami poravnali račun, ali bodo delali druga družbeno-koristna dela. Če jim potem še paše razbijat, se ponudim občini za simbolično ceno 1eur/h, da jim jaz uničim kar je njihovega in/ali od staršev. V ceno je vključeno delo, material in vsi ostali stroški; račun izda firma, ki žal vsak mesec plačuje vse možne prispevke in davke.