Na Bavarskem zmagal CSU

Nemška Krščansko socialna unija (CSU) bo lahko na Bavarskem vladala brez koalicijskega partnerja, saj naj bi na podlagi rezultatov vzporednih volitev, ki sta jih po zaprtju volišč objavili televiziji ARD in ZDF, na današnjih deželnih volitvah dobila malenkost manj kot polovico glasov in s tem absolutno večino sedežev v bavarskem deželnem zboru.

Volišča na Bavarskem so se zaprla ob 18. uri. Na podlagi rezultatov vzporednih volitev je CSU, sestrska stranka CDU nemške kanclerke Angele Merkel, dosegla 49 odstotkov glasov, opozicijski socialdemokrati iz SPD pa približno 21 odstotkov. Dosedanji koalicijski partnerji CSU, liberalci iz FDP, pa so prejeli le tri odstotke, kar pomeni, da se bodo morali posloviti od deželnega zbora.

Zeleni so prejeli 8,5 odstotka, Levica je dobila le dva odstotka glasov. Stranka Svobodni volivci pa je dobila 8,5 odstotka glasov. Na volišča je bilo povabljenih približno 9,5 milijona volilnih upravičencev.

Glede na rezultate vzporednih volitev bo CSU zasedla 101 ali 102 sedeža v deželnem zboru. Za dosego absolutne večina je potrebnih 91 sedežev. SPD naj bi dosegla 42 ali 43 sedežev, Zeleni in Svobodni volivci pa po 18 sedežev.

 

CSU s predsednikom Horstom Seehoferjem je tako izboljšala volilni rezultat izpred petih let, ko je zanjo volilo rekordno nizkih 43,4 odstotka bavarskih volivcev. Kljub temu je današnji izid drugi najslabši za CSU na Bavarskem v zadnjih 47 letih.

Kljub prepričljivi zmagi na Bavarskem pa je volilni izid opozorilo za zvezno vlado Merklove, ki se bo za tretji mandat potegovala na zveznih parlamentarnih volitvah prihodnjo nedeljo. Koalicijski FDP se namreč ni uspelo prebiti v bavarski deželni zbor, enako pa ji glede na javnomnenjske raziskave morebiti grozi tudi na zveznih volitvah.

Uniji Merklove (CDU/CSU) se obeta 41 odstotkov glasov, njeni koalicijski partnerici FDP pa šest, kar je le malo več, kot je potrebno za preboj v bundestag.