NA AVTOBUSU ZA IZOLSKO BOLNIŠNICO: Bodoči medicinski delavci z odnosom do bolnikov 'razžalostili' potnike

Izola

Kdaj se človek počuti najbolj ranljivega? Ko ne more poskrbeti sam zase. Ko je za opravljanje najosnovnejših življenjskih potreb prepuščen drugim in še najhuje je, če so to tujci. Ranljive in nemočne se večinoma počutimo v bolnišnicah. In predstavljajte si, kako zelo neprijeten je občutek, ko s teboj ravna nesočutno medicinsko osebje. Po družbenem omrežju Facebook je ravno danes zaokrožil zapis Izolanke, ki je na avtobusu prisluhnila pogovoru skupine bodočih zdravstvenih delavcev. "Dajte jim razložiti pomen varstva podatkov in primernost kulturnega in spoštljivega odnosa do vseh ljudi!" je pozvala vse, ki jih poznajo, ter tiste, ki jih poučujejo.

Barbara iz Izole je na svojem Facebook profilu danes objavila iskren zapis o pogovoru, ki mu je bila priča med čakanjem na avtobus in na poti v izolsko bolnišnico. Skupina mladih dijakov Srednje šole Izola je na avtobusu na glas in s posmehom razlagala o poklicu, za katerega se šolajo – o negi pacientov. Kot jih je citirala, jim "gre na bruhanje gledati te posrane debele riti ali pa une stare zgubane ku*** in pi***. Ej, stara to smrdi in bi jo najraje fu**il nekam."

Nasproti nje je sedela starejša gospa, ki se je je pogovor neotesane mladine več kot očitno dotaknil. S solzami v očeh je povesila pogled in obrnila glavo, je zapisala Barbara. A skupine to ni ustavilo. Zvišali so ton in nadaljevali: "Zadnjič sem dobil eno z MRSO in zraven nje dve pokretne in ej, stara, nismo vedeli kaj ima, pi***a ji materina. Bom crknil tu zaradi takih!" V enakem tonu so pogovor nadaljevali vse do ustanove, ki jih izobražuje.

"Kakršenkoli komentar z moje strani ni potreben. Le še vnovično razočaranje več," je zaključila Barbara, ki vse prijatelje, znance in sosede zaposlenih v izolski bolnišnici oziroma tiste, ki poučujejo mlade bodoče zdravstvene delavce prosi, da jim razložijo pomen varstva podatkov ter kulturnega in spoštljivega odnosa do ljudi.

Njen zapis je hitro zaokrožil po Facebooku in naletel na velik odziv. Mnogi so se v komentarjih zgražali nad današnjo mladino. "Tudi oni bodo postali stari in zgubani," si je bila enotna večina. "To se zgodi, ko se odločajo za poklic, o katerem ne vedo nič in si želijo samo nekaj končati. To, kdo ima rad poklic in kdo je tam samo zato, da dobi plačo, se vidi tudi na osebju v bolnici," je zapisala ena od zaposlenih in priznala, da je takih, ki imajo poklic radi, malo.

Neka medicinska sestra pa bi omenjene dijake kar izključila: "Sama sem medicinska sestra in kot dijaki ali študentje nismo smeli 'pisniti' o našem delu kjerkoli, s komerkoli, niti domačim. Med študijem je bila moja kolegica izključena iz fakultete, ker je na avtobusu govorila poimensko o stanju pacienta. Nove generacije so res neolikane in nespoštljive."

Slika je simbolična. 

Našli pa so se tudi taki, ki so omenjeno mladino poskušali razumeti. "Totalno neprimerno, jih ne zagovarjam. Ampak, ali ste pomislili na to, da je njihovo delo res stresno in naporno. To, da o tem govorijo posmehljivo je le način, da nekako prebrodijo stres in travme, ki jih doživijo na delu. To počnejo vsi, ne glede na službo, le da na štiri oči in ne sredi avtobusa," je zapisal eden od komentatorjev.

Za komentar smo povprašali tudi Srednjo šolo Izola – program Zdravstvena nega, odgovor še čakamo.

Deli novico:

Soni |  12 .04. 2018 ob  20: 38
Ni treba daleč,da se kaj takega sliši, pa niti nobena novost. Žalostno,toda ne zavedajo se,da bodo tudi oni stari in zgubani,groza. Morali bi se zbuditi tisti ki izbirajo te ljudi. Ampak nikomur ni mar za nič. Zato pa imamo vse to. Žal mi navadni ljudje samo plačujemo,zato da se znašajo nad nami in še tiho moramo bit.
Medeja |  12 .04. 2018 ob  18: 13
Dobro, da se načne tudi to temo. To sem sama opazila, ko je bil bližnji svojec v bolnici. Medicinske sestre ali negovalke, ki jim je vse odveč, ki zmerjajo bolnike, kričijo na starejše in nemočne. Ne razumem, zakaj so izbrali ta poklic, če imajo do njega odpor. To se ne da opravičevati s stresom in s preobremenjenostjo, ker pogosto to sploh ni res.
Taki so pač izbrali napačno šolo, kot ni vsak za učitelja, tudi za negovalca ni vsak ...

Tudi o varstvu podatkov bi se dalo marsikaj povedati, vse poskrijejo, še svojci težko pridejo do informacij, lahko pa vse zblebeta neka medicinska sestra, ki je slučajno doma v isti vasi.
pika02 |  12 .04. 2018 ob  16: 27
Tudi sama dotična gospa ni daleč od dijakov. Če vas je že tako zmotil ta pogovor in ste videla, da je hudo gospej zraven vas, zakaj ste potem bila tiho? Lahko je na fb komentirat dejanja. Če vas je že tako zmotilo, da ste spljuvala šolo in omladino ne bi bili tiho bi jim že kakšno povedali, ampak ne zakaj če ste lahko pol v centru pozornosti. Komot bi poslali pismo na šolo in jih na ta način opozorili ne pa javno blatenje cele šole. Jaz da sem ravnateljica šole bi vas javno tožila za kleveto! Ne zagovarjam učence ki so to storili, ma niti ne morete vse dijake metati v isti koš! Pa tudi Med.sestre ki so zaposlene niso neki boljše, pacienti ležijo po en teden da se jih sploh ne dotaknejo.
Elizabeta |  12 .04. 2018 ob  10: 28
Žal so to naši vzgojni zavodi. Učijo vse drugo, le etike ne. Programi so slabi. Včasih je bila dovolj dobra srednja medicinska šola, kjer so jih res nekaj naučili (glejte primere v učenja v Avstriji), danes je diplomirana medicinska sestra z več šolanja in dosti manj znanja. Važen je le papir. znanje je nepomembno. Enako velja za ostalo zdravstveno osebje. Saj tudi zdravniki niso nič boljši. Le zakaj niso uvedeni preizkusi primernosti za vsak poklic?
anitka |  11 .04. 2018 ob  19: 38
ta mularija naj se gre učit za ceste pometat ne pa za zdravstvene delavce.Bog daj , da bodo tudi oni nekoč stari in zgubani predvsem pa bolni in da bodo sami izkusili krutost zdravstvenih delavcev.Mislim pa, da bi jih morali izključit iz te šole.
kopeer |  11 .04. 2018 ob  19: 15
Bodoči medicinski delavci? to ni M od medicine in D od delavca. Upam da me teli dijaki ne bodo zdravili na stara leta...me je že kar strah
JustinBieber fan |  11 .04. 2018 ob  18: 33
Te dijake bi morala Srednja šola Izola izključiti, to bi bilo najbolj pravično.Če so imeli take žaljive komentarje na praksi, kaj bo šele, ko bodo v službi. Predstavljajte si, da bodo ti dijaki skrbeli za vaše hudo bolne none in nonote. Mislim, da nobeden od nas ne želi, da mu nekdo žali hudo bolne družinske člane, ki so marsikaj preživeli in pretrpeli v svojem življenju, zato bi bilo najbolj pravično, da se te dijake/inje izključi iz šole, pa naj gredo še enkrat v drugo srednjo šolo. Čeprav si kar mislim, da bodo nekateri starši menili, da izključitev ne pride v poštev, ampak prosim vas predstavljajte si, da bo nekdo tako žalil vas ali vašo mamo, nono, nonota, ko boste/bodo (bog nedaj) bolni ležali v bolnici.
Koko |  11 .04. 2018 ob  18: 20
-2
Nic jst sem zato da se ta poklic ukine in se vsakega ki ima doma starejse nauci negovat,skrbet za njegovo higjeno,kosilo in varstvo ce je dementen.z malo volje se da vse casa ima vsak dovolj.konec koncu so nekoc oni skrbeli za nas je tako?!
niso |  11 .04. 2018 ob  17: 27
zaposleni sb izola imajo pa prakso sb izola
Vsi smo samo ljudje |  11 .04. 2018 ob  17: 08
Vedno je bilo in vedno bo veliko bolnikov, ki jim boš milijon krat ustregel, naredil več kot lahko ali več kot smeš in ko samo 1 krat ne boš mogel ali utegnil narediti kaj za njega, te bo popljuval, blatil in se pritoževal do onemoglosti, ker on ( bolnik ) ima malo morje pravic in skoraj nič dolžnosti. Niti ene same - skrbeti za svoje zdravje. Popljuvanega nobena voda ne opere več, umazanega obraza in dobrega imena prav tako ne. Zanima me tudi, čemu slika SB Izola, komu so namenjena vprašanja nekaterih komentatorjev? Vodstvu? Dijaki niso zaposleni v SB Izola. P.S. Dejstvo je, da se otroci vpisujejo v srednješolski program pri 15. letih. Ali se zavedajo kaj jih čaka? NE! Srednja šola je itak obvezna, zdaj pa že faks. Trdim, da imajo na SZŠ premalo prakse na oddelkih. Premalo.
Sciavo |  11 .04. 2018 ob  15: 08
Od današnje ekran na dotik ali touch screen mladine nimaš kaj pričakovati..Za star BMW bi prodali očeta in brate ali sestre, za novega pa tudi mamo....Neolikani, neotesani, prepotentni puhloglavci....
srka |  11 .04. 2018 ob  14: 15
upam da te dobijo vroke
1