NA 32. TRŽAŠKEM FILMSKEM FESTIVALU TUDI SLOVENSKI FILMI: Potekal bo od 21. do 30. januarja prek spleta

Trst

Tržaški filmski festival bo od 21. do 30. januarja potekal preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 32. izdaje se je uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića. Med kratkimi se bo za nagrade potegoval film Delčki Arona Horvatha, v programu Art&Sound pa bo na ogled Antigona - kako si upamo! Janija Severja.

Srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija Oče bo na tržaškem filmskem festivalu prikazana znotraj tekmovalnega nabora 12 filmov. Film prinaša zgodbo o človeku z roba družbe, ki na dolgi poti do pravice postane junak našega časa. V glavnih vlogah nastopajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić. Film je svetovno premiero imel na lanskem Berlinalu, kjer je osvojil nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V tekmovalni program 12 kratkih filmov se je uvrstil kratkometražec Delčki scenarista in režiserja Arona Horvatha. Gledalci v njem spremljajo dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Mati je nad obiskom manj navdušena. V filmu igrajo Teodor Tot, Ksaver Pratnekar, Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Delčki so nastali v produkciji A Atalanta, na 23. Festivalu slovenskega filma (FSF) pa so prejeli vesno za najboljši kratki igrani film.

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu Več na: https://bit.ly/3i3iQnH Trieste Film Festival - Alpe Adria Cinema Delčki - Foto: Samo Tanaček

Objavil/a Slovenski filmski center / Slovenian Film Centre dne Torek, 12. januar 2021

V programu Art&Sound pa bo prikazan celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona - kako si upamo! režiserja Janija Severja, nastal po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. Slavljena kot junakinja odpora proti državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo, so se spraševali ustvarjalci. "Film predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa," pa piše v sporočilu za javnost.

V filmu, nastalem v produkciji Sever&Sever, je Antigona Anja Novak, Kreon pa Primož Bezjak, ki je bil na 23. FSF nagrajen z vesno za najboljšo glavno moško vlogo. Film je prejel tudi vesni za najboljšo montažo, za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

Kot so še sporočili iz SFC, bo v sklopu festivala med 25. in 28. januarjem potekalo 11. koprodukcijsko srečanje When East Meets West, na katerem se italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Osrednji fokus prav tako spletnega srečanja, na katerega se je prijavilo več kot 500 filmskih profesionalcev, bo na Izraelu in Italiji.

Na delavnico First Cut Lab, namenjeno celovečernim filmov v fazi montaže, je bil med osem projektov izbran celovečerni igrani film Orkester (Gustav film) scenarista in režiserja Matevža Luzarja, znotraj sekcije Last Stop Trieste, namenjene dokumentarnim filmom v fazi montaže, pa se bo med petimi projekti predstavil koprodukcijski dokumentarni film Odpuščanje scenaristke in režiserke Marije Zidar. Slovenski koproducent je Vertigo.

Kot so v sporočilu za javnost še zapisali pri SFC, bo na festivalu v sodelovanju z MIDPOINT inštitutom potekal tudi program Cold Open, za katerega so izbrali devet že uveljavljenih producentov celovečercev, ki bi se radi preizkusili na področju dramskih serij. Iz Slovenije bo sodeloval Andraž Jerič iz produkcijske hiše Temporama.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija