Muslimani začenjajo tridnevni praznik bajram

Po koncu ramadanskega posta danes večina muslimanov po svetu, med njimi tudi verniki v Sloveniji, začenja tridnevni praznik bajram, po arabsko eid al fitr. Praznovanje bodo začeli z molitvami ob sončnem vzhodu, sicer pa je to predvsem družinski praznik. Islamska skupnost v Sloveniji bo osrednjo svečanost tradicionalno pripravila v Ljubljani.

 

Muslimanski sveti mesec ramadan zaznamuje post, ki je ena od islamskih praktičnih dolžnosti. Verniki se od sončnega vzhoda do zahoda odrekajo vsem dobrinam, prav tako pa se v času ramadana posvečajo molitvi. Po besedah Nevzeta Porića iz Islamske skupnosti v Sloveniji ljudje iz posta izhajajo kot močnejši verniki in močnejše osebe.

Tridnevni bajram, ki sledi postu, pa je priložnost, da verniki svoje veselje in srečo delijo z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi. Bajram je po Porićevih besedah predvsem družinski praznik, zanj pa je značilno tudi obdarovanje najbližjih.

V omenjeni islamski skupnosti, v kateri število muslimanov pri nas ocenjujejo na med 80.000 in 90.000, bodo danes bajramske svečanosti organizirali v 18 krajih v Sloveniji. Osrednja svečanost bo v Ljubljani na Kodeljevem z začetkom ob 5.15 zjutraj, kjer pričakujejo med 3000 in 5000 ljudi. Bajramsko molitev z začetkom ob 6.30 bo vodil mufti Nedžad Grabus.

Muslimanski sveti mesec ramadan se je za večino vernikov začel 8. julija po sončnem zahodu, s postom pa so končali po sredinem sončnem zahodu. Začetek in konec ramadana izračunavajo glede na položaj Lune, zaradi različnih metodologij pa se izračun na nekaterih območjih sveta razlikuje.