Mursi pred sodišče zaradi "napeljevanja k umoru"

Odstavljeni egiptovski predsednik Mohamed Mursi se bo moral pred sodiščem zagovarjati zaradi "napeljevanja k umoru", je poročala egiptovska državna televizija, ki pa ni navedla datuma pričetka sodnega procesa. Mursi je obtožen spodbujanja k nasilju v času protestov med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Na kazenskem sodišču se bo moral Mursi skupaj s 14 soobtoženimi iz gibanja Muslimanska bratovščina zagovarjati zaradi obtožb o "napeljevanju k umoru in nasilju". Obtožbe so osnovane na dogodkih decembra lani, ko je bilo sedem ljudi ubitih v spopadih med Mursijevimi podporniki in nasprotniki pred predsedniško palačo. Mursi je sicer že obtožen zločinov, povezanih z njegovim pobegom iz zapora leta 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mursija že od 3. julija, ko ga je z državnim udarom z oblasti odstranila vojska, zadržujejo na skrivni lokaciji. Državni udar je sprožil množične proteste v podporo Mursiju in Muslimanski bratovščini. Egiptovske začasne oblasti pa so proti Mursijevim podpornikom ostro posredovale, v nasilju pa je umrlo več sto ljudi. Egiptovske oblasti so prav tako aretirale številne vidne člane Muslimanske bratovščine, od aretacij dalje pa so demonstracije v podporo Mursiju vedno manj množične.