Mubarak izpuščen iz zapora

Nekdanji predsednik Egipta Hosni Mubarak je bil danes izpuščen iz zapora. V skladu z odločitvijo egiptovske vlade bi moral v hišni pripor, iz egiptovskega notranjega ministrstva pa so ob izpustitvi sporočili, da ga bodo s helikopterjem prepeljali v vojaško bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mubarak je bil zaprt v zaporu Tora v Kairu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo na lastno željo prepeljan v bolnišnico v četrti Madi v Kairu, kjer bo zanj veljal pripor.

Egiptovsko prizivno sodišče je odločitev o Mubarakovi izpustitvi sprejelo v sredo na zaslišanju v zadnjem od štirih primerov, ki potekajo proti bivšemu predsedniku - trije zadevajo korupcijo, eden pa smrt 850 protestnikov med vstajo leta 2011.

Državi že vrnil 600.000 ameriških dolarjev

Mubarak je v tem zadnjem primeru državi že vrnil 600.000 ameriških dolarjev, kolikor naj bi znašala vrednost spornih daril, ki jih je prejel od državnega medijskega podjetja, in tako naj bi bila zadeva zaključena. V preostalih treh primerih so sodišča odredila izpustitev 85-letnega Mubaraka že pred tem, nazadnje v ponedeljek.

Se pa Mubarak še vedno sooča z obtožbami sodelovanja pri uboju protestnikov med ljudsko vstajo, ki ga je leta 2011 odnesla z oblasti. Lani je bil v tem primeru že obsojen na dosmrtni zapor, a je sodišče po njegovi pritožbi odredilo ponovno sojenje. To se je začelo maja, a je Mubarak že odslužil maksimalno dolžino pripora, dovoljenega v primeru.

Izpustitev Mubaraka bo za mnoge pomenila simbolično sporočilo

Začasni egiptovski premier Hazem al Beblavi je sicer sporočil, da bo v okviru izrednih razmer, ki veljajo v državi, Mubarak po izpustitvi iz zapora moral v hišni pripor.

Številni analitiki sicer po poročanju BBC ocenjujejo, da bo izpustitev Mubaraka za mnoge pomenila simbolično sporočilo, da vojska počasi odpravlja spremembe, ki so sledile vstaji leta 2011.