MRAZ PRINESEL PORAST VIRUSNIH OKUŽB: V izolski bolnišnici že prepovedali obiske

Izola

V Splošni bolnišnici Izola so na pediatričnem oddelku zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami zgornjih dihal in prebavil prepovedali obiske, so danes sporočili iz omenjene bolnišnice. Pojavljanje akutnih okužb dihal v običajnih okvirih je sicer za ta del leta običajen, v prihodnjih tednih na NIJZ pričakujejo tudi porast gripe.

Kot so še zapisali v izolski bolnišnici, prepoved obiska na pediatričnem oddelku velja do preklica. Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da so prav pri najmlajših že zaznali porast obolevnosti, kar nakazuje postopen začetek sezone respiratornega sincicijskega virusa, sicer povzročitelja akutnega bronhiolitisa pri majhnih otrocih.

Najpogostejši povzročitelji okužb dihal so rinovirusi, poleg njih pa še adenovirusi, virusi parainfluence, humani bokavirusi in koronavirusi. Na različnih koncih Slovenije so zaznali tudi nekaj primerov okužb z virusi gripe. Sezona gripe je sicer še na začetku, kot je zapisala Sočanova, naraščanje pričakujejo v prihodnjih dveh do treh tednih. V zimskih mesecih je pričakovati tudi porast virusnih črevesnih okužb, ki jih povzročata predvsem rotavirus in norovirus, je še pojasnila.

Mraz škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva

Sočanova je ob tem svetovala, da se k obolelemu svojcu ali prijatelju na obisk v bolnišnico odpravimo le, če smo brez simptomov akutne okužbe dihal in brez prebavnih težav. Osebe, ki smrkajo, kašljajo, imajo vročino, jim je slabo, bruhajo in imajo drisko ne sodijo bolnišnico kot obiskovalci, je poudarila.

Na NIJZ so ob tem izpostavili, da lahko mraz škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Poleg otrok in bolnikov, najbolj prizadene starejše. Opozorili so, da lahko posredno mraz, zaradi neustreznega ogrevanja, vpliva tudi na več zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Na inštitutu svetujejo zmanjšano izpostavljenost mrazu

Kadar so temperature izredno nizke in še posebej, če piha tudi veter, pa se zadržujmo v zaprtih prostorih, zunaj pa čim krajši čas. Prav tako moramo pozimi izbrati primerna oblačila, ki naj bodo topla in suha. Nosimo kapo, šal, rokavice in vodo-odporno obutev.

Na NIJZ so še izpostavili, da je treba pomagati tudi drugim, zlasti tistim, ki jih mraz najbolj prizadene.

Deli novico: