MOŽNOST, DA PAHOR SKLIČE DRUGI KROG POSVETOVANJ: Kdo, če sploh, bo imenoval mandatarja?

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes sklenil prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin po padcu vlade Marjana Šarca. Pred odločitvijo, ali bo predlagal mandatarja ali ne, dopušča drug krog posvetovanj, kar pa bo odvisno predvsem od tega, kakšna stališča se bodo do izteka roka izoblikovala v neformalnih pogovorih.

Z urada predsednika so namreč sporočili, da bo predsednik Pahor "sklical drugi krog posvetovanj z zainteresiranimi poslanskimi skupinami, če bo v času do poteka roka v neformalnih pogovorih ocenil, da lahko tudi na podlagi njihovih dokončnih stališč ugotovi, ali bo v skladu s 111. členom ustave državnemu zboru predlagal kandidata za novega predsednika vlade ali ne".

Tridesetdnevni rok, v katerem ima predsednik republike možnost predlagati predsednika vlade, poteče 28. februarja. Svojo odločitev pa lahko državnemu zboru sporoči tudi že pred iztekom tega roka in utemelji razloge za tako odločitev.

Če se bo Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami odločil, da novega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, bo to formalno ugotovil tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa je za izvolitev dovolj navadna večina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija